Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur länge måste man varit med för att få ersättning?

Är det 12 månader som gäller för att få a-kassa?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  • För att få ersättning baserad på din inkomst måste du ha varit med i 12 månader. Då kan du som mest få 910 kronor om dagen (före skatt) fem dagar per vecka.
  • Om du har varit med kortare tid kan du få grundersättning baserad på din arbetstid. Som mest kan du få 365 kronor om dagen (före skatt) fem dagar per vecka. 
  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej
  Jag är just nu arbetslös och får ersättning från a-kassan, jag står inför flera olika jobbalternativ och behöver få klarhet i vad konsekvenserna kan bli ifall jag återigen blir arbetslös efter att jag arbetat en tid, tacksam om jag får svar på nedanstående frågor.
  Jag har hunnit få ersättning i ca 400 dagar (har barn under 18), vad händer om:

  1. Jag börjar arbeta heltid på en tidsbegränsad anställning på 7 månader och blir arbetslös därefter, har jag rätt till ersättning då/blir det en ny period eller fortsätter jag på samma period som idag?
  2. Jag börjar arbeta på en 50%-ig tjänst, hur länge har jag rätt att få ersättning för resterande 50% som jag är arbetslös?
  3. Jag börjar på en halvtidstjänst men blir arbetslös efter 7-8 månader, har jag rätt till en ny period då?

  Jag är orolig att bli av med rätten till ersättning om jag väljer något av ovanstående alternativ, jag har ev möjlighet att tacka ja till ett av dessa alternativ.
  Mvh
  Johan
  Johan
 • Hej Johan!

  Vad bra att du hör av dig.

  När det är 50 dagar kvar på din ersättningsperiod tittar vi på om du uppfyller ett nytt arbetsvillkor för att kvalificera dig för en ny period. Det uppfyller du om du inom en 12-månadersperiod har arbetat minst 6 månader, minst 80 timmer per kalendermånad.

  Nu till dina alternativ:
  1. Du kommer att ha varit borta från ersättning i 7 månader och fortsätter då på din nuvarande ersättningsperiod. Du kommer också att ha uppfyllt ett nytt arbetsvillkor som det låter. När din nuvarande period tagit slut får du alltså en ny period som inleds med sju karensdagar.
  2. Arbetar du 50 procent och har en genomsnittlig arbetstid på heltid får du 2,5 ersättningsdag per vecka. Eftersom du har 50 dagar kvar räcker då ersättningen i 20 veckor. Om det här är det enda arbete du utfört under din arbetslöshet så uppfyller du inget arbetsvillkor. Vänd dig då till din arbetsförmedlare för mer information om program. Skulle du ha arbetat mer kan du spara ett par dagar för att nå din tidigare period. Hör av dig till oss så tittar vi på ditt ärende.
  3. Om du arbetar halvtid 7-8 månader har du uppfyllt ett arbetsvillkor. Då är det viktigt att du sparar några dagar på din pågående ersättningsperiod så att du kan återknyta till den om du skulle vara arbetslös efter 7-8 månader eftersom du då kan få en ny ersättningsperiod (som inleds med sju dagars karens).
  För att vi ska kunna fatta beslut om ny ersättningsperiod måste vi ha arbetsgivarintyg från dig. Du begär det intyget i Mina sidor.

  Hoppas det rätade ut några frågetecken.

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy