Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad innebär ordnad barnomsorg exakt?

Hej!
Kommunen föreslår att jag säger upp vår plats på fritids eftersom vi inte utnyttjar den just nu. De skriver så här: "Det är ingen kö till fritids så vid ansökan får man plats ganska omgående.
Vill du behålla platsen utan att använda den kan du göra det i max tre månader.
Samma avgift som vid närvaro".
Vad gäller?

Kommentarer

 • Hej Paulina!

  Tack för ditt inlägg! Det låter onekligen som att ni kan spara lite pengar på att säga upp platsen.
  • Ordnad barnomsorg innebär att någon kan ta ditt barn när du får ett jobb. Det kan även vara en förälder, kompis, granne osv. Så det är inget krav på att det är kommunalt. Låter dessutom strålande att det inte är någon kö.
  Ha det bra och hoppas du får ett jobb snart!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej. Jag har en fråga angående barnomsorgen som ensamstående.      

  Jag har jobbat som timvikarie inom
  Barnomsorgen när jag blev arbetslös och drick ersättning från a-kassan. Jag har fått jobba lite under tiden jag nu varit arbetssökande men nu blir vi inte inringa så mycket länge pga låga barnantal i förskolan i min by. Jag har därför en fråga som jag hoppas kunna få svar på, om jag lägger mig som timvikarie inom tex äldreomsorg och dom erbjuder mig ett vikariat på ett par veckor under sommaren men kommunen beskar mig rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid vad gör jag då? Jag har fritids och skola för barnen i kommunen mellan 6:30-18:30. Jag har ingen annan möjlighet till barnomsorg eller möjlighet till hjälp från någon jag känner. Det är väldigt svårt att hitta vad som gäller och jag får så ont i magen av tänken på att jag kan bli av med mig ersättning om jag måste tacka nej eftersom jag inte kan ta det, är jätterädd att bli straffad med att bli avstäng eller utan ersättning och just nu äter oron upp mig så jag knappt kan sova eftersom jag inte kan lämna dom ensamma utan tillsyn. Mvh
  Linnea
 • Hej Linnea!

  Hur barnomsorgen ska vara ordnad är inte tydligt reglerat i lag men du behöver inte vara orolig. Av förarbeten framgår att man förväntas ha ordnad barnomsorg för de arbetstider man hade innan man blev arbetslös.

  Skulle du på kort varsel bli erbjuden arbete utanför din normala arbetstid kommer du inte att få någon sanktion från a-kassan. Däremot ställs det krav på att försöka ordna barnomsorg även på andra tider ju längre tid man har varit arbetslös om det endast är obekväma arbetstider som erbjuds.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.