Vad är skillnaden mellan anställningsbevis och arbetsgivarintyg?
Spelar det någon roll om jag skickar in anställningsbevis istället för arbetsgivarintyg?
Följ inlägget
1
följare
Hej!
Även om orden är snarlika är arbetsgivarintyg och anställningsbevis inte samma sak, och de fyller olika funktioner. Vi på Akademikernas a-kassa får många frågor om detta.
Ett arbetsgivarintyg styrker hur mycket man faktiskt har arbetat och vad man har tjänat. När vi ska räkna ut ersättning behöver vi ett arbetsgivarintyg och man har rätt att få ett av arbetsgivaren. Skulle det vara omöjligt att få ett intyg, om t.ex. arbetsgivaren inte längre finns kvar, ska man kontakta oss för att höra hur vi kan lösa det. Man begär sitt arbetsgivarintyg i Mina sidor. Om man kombinerar a-kassa och arbete skickar man även in ett var sjätte månad.
Ett anställningsbevis, eller anställningsavtal som det också kallas, visar till exempel vilken typ av anställning man har och hur mycket man ska jobba. När man har fått jobb kan man antingen skicka in ett Anställningsbevis eller själv fylla i formuläret Information om arbete i Mina sidor.
- Arbetsgivarintyget ska innehålla all arbetad tid, för i vart fall de senaste 12 månaderna.
- Det kan utfärdas tidigast samma dag som anställningen upphör.
- Enklast och snabbast begär man det i Mina sidor.
All information om arbetsgivarintyg på Akademikernas a-kassas hemsida. Där kan man ladda ner ett arbetsgivarintyg.Vänliga hälsningar, Anna
Akademikernas a-kassa – för dig med högskolepoäng