Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Grundregler: Vad är en bisyssla?

Vad är en bisyssla och hur får man den godkänd?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!
  • Bisyssla är en anställning eller eget företag som man ar arbetat i det vid sidan om ett heltidsarbete. 
  • Man ska ha haft verksamheten jämsides med heltidsarbetet under minst tolv månader. Då har man visat att extraarbetet inte begränsar möjligheterna att arbeta heltid. Det påverkar då inte ersättningen från a-kassan.
  Godkänd bisyssla påverkar inte a-kassan
  När vi godkänner ett extraarbete som bisyssla meddelas detta i ett skriftligt beslut. Av beslutet framgår hur många timmar per vecka man har rätt att arbeta i sin bisyssla. Det arbete man utför i bisysslan kan inte räknas med i ett arbetsvillkor och kan därför inte ligga till grund för en ny ersättningsperiod. Det påverkar inte ersättningen från oss.

  Så ansöker man om bisyssla
  • Företagare: Fyll i frågor för företagare i Mina sidor. Ta med alla timmars arbete, till exempel inköp, bokföring, marknadsföring osv.
  • Anställda: Begär att arbetsgivaren fyller i ett arbetsgivarintyg för de 12 senast arbetade månaderna. Det gör man i Mina sidor.
  Förändring av bisyssla
  • Utökad arbetstid? Skulle man utöka arbetstiden i bisysslan upphör den att vara en bisyssla. Det innebär att man räknas som företagare och rätten till a-kassa upphör. För anställda ska allt arbete fyllas i på tidrapporten.
  • Högre inkomst än 2190 kronor? Skulle den genomsnittliga inkomsten i den godkända bisysslan öka utan att man jobbar fler timmar så att den överstiger 2190 kronor i veckan (före skatt) reducerar den överstigande delen dagpenningen.
  Hör av dig till oss om din bisyssla förändras; det räcker inte med att du börjar fylla i arbete på tidrapporten.

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.