Till senaste kommentaren

Sjukskriven länge - kan man få a-kassa

Hej. Jag har varit sjukskriven en längre period pga ryggsmärtor. Fick nyligen höra att företaget jag jobbat på ska läggas ner. Kan jag få a kassa efter 1 års sjukskrivning?
Pelle (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Pelle!

  Vad trist med din rygg, hoppas du blir frisk snart!
  • Om jag tolkar dig rätt är du sjukskriven på heltid? Då kan vi förlänga din kvalifikationstid och räkna på det arbete du hade före sjukskrivningen. 
  Ring oss gärna om du har fler funderingar. Du når oss alla vardagar på 08-412 33 00 klockan 8.30-16.30.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej
  Jag har varit sjukskriven under ett års tid, de första 6 månaderna på heltid och sedan med gradvis återgång i arbete. Jag blev under denna tid uppsagd från min tidigare anställning men fick på en gång ett nytt jobb där jag alltså gjort min återgång till arbete. Nu är det meningen att jag ska börja jobba heltid i september men min arbetsplats kan inte ge mig mer än 50 % sysselsättning. Kan jag ansöka om a-kassa för de övriga 50 %? Är ersättningen per dag då halverad? Och räknas de dagarna ändå som 'hela dagar' i det totala antalet dagar jag kan få ersättning för?

  Tack och Hälsningar
  Siri
 • Hej Siri!

  Vad bra att du hör av dig!
  • När man söker ersättning så räknar vi ut en genomsnittlig arbetstid och inkomst. Sjukdom kan man hoppa över och på det sättet förlänga kvalifikationstiden.
  • Låt säga att du före sjukdomen arbetade heltid. Då kan vi ersätta arbetslös tid upp till 100 procent.
  • Det bästa är att du ringer oss och pratar med en handläggare. Då kan du få mer information om när du ska registrera dig på arbetsförmedlingen och vilka intyg som behövs.
  Du når oss alla vardagar på 08-412 33 00 klockan 8.30-16.30.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej!
  Jag har varit sjukskriven I 6 års tid, är medlem och har innan det jobbat i 10 års tid. Kommer nu bli sjukskriven på halvtid och företaget har lagts ner.  Kan jag ändå ha rätt till A-kassa även att det gått över 5 år?
  Jessica
 • Hej Jessica!

  Vad tråkigt att du har behövt vara sjukskriven så pass länge. Om du har varit helt sjukskriven i sex år finns det tyvärr ingen möjlighet att få a-kassa. I och med att vi endast kan hoppa över fem år vid beräkning av rätt till ersättning måste arbete finnas det sjätte året bakåt i tiden för att vi ska kunna betala ut a-kassa.

  Om det under de senaste sex åren finns perioder med deltidssjukskrivning och deltidsarbete kan sådana månader vara tillgodräkningsbara. I sådana fall råder jag dig att ringa oss på 08-412 33 00 och diskutera din situation.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Min början på sjukskrivning var redan 2016 men har jobbat från och till 2016-2019 både halvtid, och 23%. Från 2019 tills nu helt sjukskriven. Hur räknar ni på detta om jag skulle behöva stämpla? Går ni på vad min lön är normalt sett el hur mycket jag jobbat under dessa år? Kommer ha stor betydelse för mig då jag tjänar relativt bra normalt sett nen om ni ska räkna på det jag jobbat så blir det inte mycket.
  Jessica
 • Hej Jessica och tack för din fråga!

  Månader som du har varit sjukskriven och på grund av detta inte lyckats arbeta 60 timmar bortser vi från i beräkningen av a-kassa. Från det datumet du söker ersättning räknar vi på de senaste tolv månaderna som du har arbetat minst 60 timmar. Utöver den faktiska lön och arbetade tid du har haft i din anställning kan vi dessutom lägga på den sjukpenning som du har haft utöver arbetet dessa månader, både i tid och pengar.

  Din a-kassa baseras alltså på faktiskt lön plus sjukpenningförmåner.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Ok. Men jag har varit sjukskriven senaste 3 åren. Jobbade halvtid från och till 2018 och 2019.
  Har jag rätt till a-kassa då?
  Jessica
 • Hej igen Jessica!

  Ja, det borde du ha. Vi kan nämligen hoppa över upp till fem år av tid med sjukskrivning för att hitta tidigare månader med arbete.

  Alla månader som innehåller minst 60 timmars arbete kommer att ingå i underlaget och under de senaste sex åren måste det finnas minst sex månader med minst 60 timmars arbete för att du ska uppfylla villkoren för rätt till ersättning.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Hej jag jobbade i lagar näta 3 år efter den fick jag diskbråck jag var sjukskriven 2 år sen beslutade försäkringskassan som har inte längre med sjukpenning.Jag lämnade mitt jobb och fick ersättning från a kassan.Nu är också jag sjukskriven min frågan är om jag är arbetssökande med a kassan hur mycke kan jag få ersättning sjukpenning från försäkringskassan.
  Afe
 • Hej Afe!

  Det är Försäkringskassan som kan ge dig svar på hur din sjukpenninggrundande inkomst beräknas. Vänligen kontakta dem för att få svar.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Hej,
  Jag är inte medlem i a-kassan. Jag har arbetat kontinuerligt från 2019 till oktober 2023. För närvarande är jag arbetslös. Vad ska jag göra för att få arbetslöshetsstöd? Tack

  Phuong Bui
 • Hej Phuong!

  Om du har arbetat i Sverige men inte varit medlem i någon a-kassa kan du söka ersättning hos Alfa-kassan. https://alfakassan.se/

  De betalar ut ersättning till dem som inte är medlem i någon a-kassa.

  För att kunna söka ersättning måste du vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.