Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan man få a-kassa om man inte vill vaccinera sig?

Har man rätt till a-kassa om man blir uppsagt pga ej vaccinerats då man jobbar på sjukhuset? Vet att arbetsgivaren har rätt att säga upp dom nuförtiden
Eva

Kommentarer

 • Hej Eva!

  Tack för ditt inlägg! Här har jag sammanfattat vad som gäller. Ring gärna ditt fackförbund - de hjälper dig med arbetsrättsliga frågor.
  • Arbetsgivaren kan välja att omplacera medarbetaren om man inte vill vaccinera sig (om vaccination krävs för att utföra arbetsuppgiften). Väljer då medlemmen att tacka nej till erbjudandet kan arbetsgivaren därefter säga upp medlemmen på grund av arbetsbrist. Då har vår medlem rätt till ersättning som vanligt efter att uppsägningstiden löpt ut.
  • Om arbetsgivaren istället välja att säga upp medlemmen pga personliga skäl (efter att man tackat nej till omplaceringen) måste vi pröva om medlemmen vållat uppsägningen. Att avstå vaccination är inte ett otillbörligt uppförande utan medlemmen har rätt till ersättning som vanligt efter uppsägningstiden.
  • Men väljer medlemmen att föregå uppsägning från arbetsgivaren och istället säga upp sig själv ska vi pröva om hen haft giltigt skäl att säga upp sig. Att vägra vaccinera sig är inte ett giltigt skäl och medlemmen kommer att bli avstängd 45 dagar. Medlemmen ska aldrig föregå arbetsgivarens beslut utan avvakta och invänta vad arbetsgivaren bestämmer sig för.
  Det bästa är att du ringer oss klockan 9-16 på 08-412 33 00 och pratar med en handläggare om vad som gäller just dig.

  Vänliga hälsningar, Anna


  Anna W
 • Tack så jättemycket Anna för svar på alla mina frågor! 😊
  Eva
 • Härligt att höra! Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.