Min provanställning upphörd
min provanställning ska upphöras nästa månad pga arbetsgivaren initiativ, jag fick signera dokument om detta men ingenting står på vems ville avsluta min anställning. Kommer detta påverka min A-kassa?
Sen vad gäller för regler får att få A-kassa? Borde jag söka jobb nu eller väntar tills min anställning tar slut? Måste man vara medlem i arbetsförmedlingen? Uppskattar informationen det är min första gång och jag är orolig
Tack
Fares

Kommentarer

 • Hej Fares och tack för dina frågor!

  Du behöver inte aktivt söka arbeten förrän din anställning har avslutats. Så länge du fortfarande är anställd har du ändå inte rätt till a-kassa. När din anställning har tagit slut behöver du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen (man är medlem i sin a-kassa men Arbetsförmedlingen hjälper alla och erbjuder inte medlemskap) och därefter skicka in en ansökan till oss.

  Om din anställning upphör på din arbetsgivares initiativ får du ingen avstängning från a-kassan. Den som säger upp sig själv blir i normalfallet avstängd från a-kassa i 9 veckor. Om det inte framgår att anställningen avslutades på arbetsgivarens initiativ i avtalet eller på arbetsgivarintyget så behöver du bifoga annan dokumentation som styrker att så är fallet, till exempel en kopia av mejlkonversation eller ett separat intyg från arbetsgivaren eller en facklig representant.

  Vänlig hälsning
  Petter


  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.