Till senaste kommentaren

Ska jag söka ersättning mellan två jobb?

Hej!

Sista juli är min sista arbetsdag och min nya tjänst börjar 13/8, kan jag få ersättning för dessa dagar om jag skriver in mig på arbetsförmedlingen?

Kommentarer

 • Hej Therese!

  Självklart ska man söka ersättning mellan två jobb. Det är det arbetslöshetsförsäkringen är till för. För att få ersättning måste man söka jobb, trots att man vet att man har ett nytt på gång.

  Så här söker man ersättning från a-kassan:
  • Skriv in dig den första arbetslösa dagen på arbetsförmedlingen. Det kan du göra på deras hemsida och samtidigt boka ett möte med en arbetsförmedlare.
  • Om du har blivit uppsagd eller slutat en tidsbegränsad anställning hinner du antagligen få ett par dagars ersättning när karensen är avklarad. 
  • Har man sagt upp dig själv utan giltiga skäl kan det bli svårare, eftersom det då är 45 avstängningsdagar innan man får ersättning. Om du själv valt att avsluta den första tillsvidareanställningen för att börja på ett nytt jobb så räknas det som att du sagt upp dig själv utan giltiga skäl. Att byta till ett jobb med bättre villkor är - i försäkringens meningen - inget giltigt skäl. Man har rätt till ersättning från a-kassan, men först efter 45 avstängningsdagar och eftersom det är kortare tid än så mellan dina jobb så hinner du inte få ersättning.
  • Det kan ändå vara värt att skriva in sig om man sagt upp sig själv. Om det är så att man har en provanställning och arbetsgivaren avslutar anställningen (eller om man själv inte trivs) kan de arbetslösa dagarna mellan jobben påverka ersättningen negativt. Vi räknar nämligen alltid på de 12 senaste månaderna.
  Vi fattar såklart inga beslut här i forumet - du är självklart välkommen med din ansökan. Är du medlem i Akademikernas a-kassa är det hos oss du ansöker i Mina sidor.

  Lycka till på nya jobbet!

  Lite mer info om ersättning:
  Vad gäller för a-kassa? Vilka är grundvillkoren?

  Slå oss gärna en signal på 08-412 33 00 så får du prata med en handläggare på Akademikernas a-kassa.

  Vänliga hälsningar, Anna

  Akademikernas a-kassa – för dig med högskolepoäng
  Anna W
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.