Till senaste kommentaren

Kvalifikationsregler när man har eget företag

Jag har fått ett avgångsvederlag från min anställning, som betalades ut sista oktober 2023 motsvarande 6 månaders lön. Jag blev medlem i a-kassan 1 okt 2023.
Jag har nu enskild firma där jag är heltidssysselsatt, förutom vissa sidouppdrag i styrelse mm.
Om jag vill ställa mig till arbetsmarknadens förfogande från och med 1 okt 2024, uppfyller jag kraven för ersättning? Kommer mitt avgångsvederlag att ingå i underlaget för min lön för året?
Stina

Kommentarer

 • Hej Stina!

  Ja, den 1 oktober 2024 kommer du att kunna söka ersättning och kunna få inkomstbaserad a-kassa. Dock kan du inte söka a-kassa så länge som du bedriver verksamhet i din enskilda firma.

  Givet att du saknar uppdrag i firman från den 1 oktober så kommer din a-kassa att beräknas på din genomsnittliga arbetstid och inkomst under ditt år som medlem. Alla månader med avgångsvederlag som ligger inom denna tid kommer att tillgodoräknas som arbete och inkomst. Till det läggs arbetad tid och inkomst i företaget, varefter vi räknar ut ett genomsnitt för året.

  Inkomsten som företagare är den senaste taxerade inkomsten från Skatteverket, alternativt ett genomsnitt av de två föregående åren (om det är förmånligare).

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.