Kunkurs av arbetsgivare

Hej!

Jag ska eventuellt börja jobba på ett litet nystartad bolag. Då riksen finns med nystartade bolaggår i konkurs underar jag om reglerna för A-kassa där? Jag antar att det är som vid vanlig uppsägning? Att man registerar sig på arbetsförmedlingen och skickar in anställnignsbevis till er?

Är det något annat som man bör tanka på utifrån ett A-kassa perspektiv när man tar anställning på ett litet företag?
Simon

Kommentarer

 • Hej Simon och tack för din fråga!

  Ja, det funkar precis som på ett större företag. Skulle en konkurs bli aktuell så tar konkursförvaltaren över arbetsgivaransvaret och ska förse dig med det underlag som behövs för att kunna söka a-kassa.

  Det som kan vara värt att tänka på i frågor om mindre företag är att det inte är helt ovanligt att man som anställd kan bli erbjuden delägande eller något liknande. Skulle det bli aktuellt för dig är det bra om du hör av dig så att du kan få information om vad som gäller för den som betraktas som företagare.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Hej igen!

  Jo, jag har blivit erbjuden Kvalficerade Personaloptioner (KPO) om jag blir heltidsanstäld efter provanstälningen.
  Simon
 • Hej Simon!

  Du betraktas alltid som anställd så länge du inte har något ägande i företaget, det vill säga om du inte nyttjar optionerna gäller arbetslöshetsförsäkringen för dig som anställd. Skulle du bli delägare i företaget antingen genom att lösa in optioner eller genom vanligt aktieköp så behöver vi ta ställning om du är att se som företagare eller inte.

  Även företagare täcks av arbetslöshetsförsäkringen men regelverket är inte exakt likadant.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.