Kan man få a-kassa på halvtid?

Går det att både jobba och få a-kassa samtidigt?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!
  Visst går det att få a-kassa för de timmar som man inte har jobb när man deltidsarbetar. Men det bygger på att man arbetade mer innan man blev arbetslös. Vi jämför hur mycket man i genomsnitt arbetat de senast tolv månaderna innan arbetslösheten med hur mycket man arbetar nu vecka för vecka.Här kan du se antalet ersättningsdagar per vecka om du arbetar deltid.

  För att ersättningen ska bli rätt behöver varje tidrapport i Mina sidor vara korrekt.
  Här finns information om hur olika typer av arbete ska tidrapporteras.

  60-veckorsregeln
  60-veckorsregeln, eller deltidsbegränsningen, innebär att man kan få ersättning i 60 veckor i kombination med arbete. Anställningsform har ingen betydelse.

  Om de 60 veckorna tar slut kan man antingen fortsätta att arbeta deltid utan arbetslöshetsersättning eller sluta deltidsarbetet för att söka heltidsarbete och under tiden vara helt arbetslös. Om man slutar deltidsarbete för att deltidsdagarna är slut blir man inte avstängd ifrån ersättning förutsatt att inkomsten från deltidsarbetet är lägre än arbetslöshetsersättningen.

  Ensamstående föräldrar med egna hemmavarande barn kan anvisas till jobb- och utvecklingsgarantin och på så vis fortsätta deltidsarbeta med ersättning.Den som är i den situationen ska kontakta sin arbetsförmedlare.

  Vänliga hälsningar
  Annika
  Annika S
  (Uppdaterad )
 • Har läst ditt svar ovan om de 60 veckorna och har nu följande fråga: Jag blir snart arbetslös men kommer att ha arbete två dagar i veckan - 6 1/2 timme ena dagen och 6 timmar andra dagen. Två frågor:

  1) Kan jag säga upp  "deltidsarbetet" så fort jag blir arbetslös och söka (och vara tillgänglig för)  heltidsjobb, eller kan jag göra det först när 60 veckor gått?

  2) De dagar jag arbetar får jag väl ingen ersättning från A-kassan, eller hur (även fast arbetstiden understiger 8 timmar/dag)? Eller får jag möjligtvis ersättning för det som fattas upp till 8 timmar?
 • Hej Torun!

  Om du säger upp dig från anställningen du har idag i samband med att du ansöker om arbetslöshetsersättning  så kommer det att resultera i 45 avstägningsdagar.
  Det är bara när man använt upp sina 60 deltidsveckor som man har rätt att säga upp sig från den anställningen utan att det påverkar ens ersättningsperiod, förutsatt att inkomsten från deltidsarbetet är lägre än arbetslöshetsersättningen.

  Vi slår ihop all arbetad tid vecka för vecka och betalar ut ersättning utefter hur mycket arbetslös tid som kvarstår. Så om du arbetar totalt 12.5 timmar per vecka och har rätt att få ersättning upp till 40 timmar per vecka kommer vi kunna betala ut 3,5 ersättningsdagar den veckan.

  Vänliga hälsningar, Lydia

 • Har jobbat heltid (40h) länge nu, men nu vill arbetsgivaren tvinga ner mig på 80% (4 dagar x 8h/vecka) för att spara några kr. Har förstått att jag kan stämpla upp till heltid i 60 veckor som det står ovan.

  Räknas dessa 60 dagar (som det blir på 60 veckor) av från den 300 dagar långa ersättningsperioden?
  Patrik
 • Hej Patrik!

  Tack för ditt inlägg.
  • Först är det viktigt att du hör med din arbetsgivare hur det är tänkt att du ska gå ner i arbetstid. Om det landar i att det ska vara frivilligt från din sida så har man inte rätt till a-kassa alls. Om den minskar på grund av arbetsbrist kan du ha rätt till ersättning.
  • Ja, de 60 dagarna räknas av från de 300 dagarna. Låt säga att du får en genomsnittlig arbetstid på 40 timmar. Du arbetar 32 timmar per vecka och får a-kassa 1 dag per vecka. Du kan som längst få det under 60 veckor. Läs mer här om att kombinera arbete med a-kassa 
  Ha en bra dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Jag har arbetat heltid. Nu arbetar jag 3*8 timmar per vecka. Jag tjänar mer på dessa dagar än vad jag har i a-kassa.

  Så då jag tjänar mer på de dagar jag arbetar än a-kassan så kan jag inte säga upp mig från deltidsarbetet utan ska arbeta kvar. Det medför att jag ska leva på lön för 3 dagar i veckan, stämmer det? Jag söker aktivt heltidsarbete.

  Hur räknas dessa max 60 veckor med deltidsarbete? Nu har jag en anställning på 4 månader med 3 dagar/vecka. När den tar slut i april så blir jag erbjuden en ny anställning med enstaka dagar från 1 juni. Läggs då dessa anställningar tillsammans? Att de 60 veckorna rullar på från första veckan med 3 dagar/vecka och sedan i 60 veckor framåt?

  Hur blir det om jag får anställning med 5 dagar i en vecka sedan arbetslös i två veckor och sedan arbetar jag 5 dagar i en vecka igen. Är det deltidsarbete? Har anmält mig till ett bemanningsföretag och kan få korta inhopp.
  Anna_lena
 • Hej Anna-Lena!

  Tack för ditt inlägg.
  • Hur mycket man tjänar har ingen betydelse. Vi beräknar antalet dagar man får baserat på hur mycket man jobbade före arbetslösheten jämfört med nu. Om man jobbade heltid innan och nu jobbar 3 dagar får man 2 dagars ersättning från a-kassan.
  • En deltidsvecka räknas om man jobbar den veckan. Jobbar man inte räknas det inte som deltidsvecka. Det har ingen betydelse från vilken arbetsgivare man får sin ersättning - det är själva arbetet som gör att deltidsveckan räknas.
  Ring oss gärna om du har fler funderingar. Du når oss alla vardagar på 08-412 33 00 klockan 8.30-16.30.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.