Jag har fått avgångsvederlag

Vad gäller då för a-kassan?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!

  1. Registrera dig hos arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen. Då skyddar du din SGI om du skulle bli sjuk eller vara föräldraledig.
  2. Skicka in arbetsgivarintyg för de 12 senaste månaderna till oss.
  3. Skicka in en kopia på överenskommelsen på avgångsvederlaget till oss.
  4. Sök ersättning i Mina sidor.
  5. Du får ett beslut om när du kan söka a-kassa om du skulle vara arbetslös.
  Läs om avgångsvederlaq på Akademikernas a-kassas hemsida.

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
  (Uppdaterad )
 • Hej,

  Jag har fått ett avgångsvederlag som motsvarar fem månadslöner, dvs tom juli månad i år. Jag har förstått att jag kan söka ersättning för tiden efter den som täcks av avgångsvederlaget, men när jag försöker göra det på mina sidor får jag beskedet att tidpunkten ligger för långt fram i tiden. När kan jag ansöka om ersättning=
 • Hej Carl!
  Tack för frågan. Det stämmer att man kan få a-kassa efter att man haft avgångsvederlag. Det stämmer också att man inte kan söka ersättning framåt i tiden. Om du har avgångsvederlag till och med 1 juli kan du ansöka om a-kassa från den 1 augusti. Kom ihåg att anmäla dig på.arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag.
  Grundregler: Hur söker man a-kassa?

  Hoppas att det var svar på frågan.
  Vänliga hälsningar, Annika
  Annika S
 • Hej
  Jag har ungefär samma fråga som Carl. Jag slutade igår, och har fått ett avgångsvederlag som motsvarar tre månadslöner. Det borde innebära att jag har inkomst fram till början av oktober. Därefter vill jag kunna få ersättning, om jag inte har hittat nåt arbete. Men det datumet ligger alldeles för långt fram i tiden för att jag ska kunna välja det när jag registrerar mig som arbetssökande, och jag kan inte fylla i avgångsvederlagets storlek nånstans. Så hur ska jag göra?
 • Hej Olle!
  Tack för frågan. Det stämmer att du inte kan lägga in datumet som du kommer att bli arbetslös i förväg. Anledningen är bland annat att du kanske hinner få ett nytt jobb innan dess. Men du kan ändå fylla i övriga uppgifter för att få ett besked från oss på precis hur länge vederlaget räcker. Ladda upp en kopa på överenskommelsen om avgångsvederlag under e-tjänster i Mina sidor för att vi ska räkna på rätt belopp.

  Hoppas att din arbetslöshet blir kort och att du får en fin sommar!
  Vänliga hälsningar, Annika
  Annika S
 • Nu måste jag se så att jag förstått det hela rätt: räknas jag inte som arbetslös förrän tre månader har gått, eftersom avgångsvederlaget motsvarar tre månadslöner?
 • Precis så! Avgångsvederlaget räknas som lön  när du sedan söker a-kassa.

  Hälsningar Annina
  Annika S
 • Hej!
  Så enligt ovan anmäler man sig (eventuellt) som arbetssökande först EFTER att utbetalningarna för avgångsvederlaget är avslutat? Alltså inte när själva anställningen upphör? Gäller samma regler för klumpsumma och månadsutbetalningar?

  Vänligen/Liselott
 • Hej Liselott!
  Det stämmer att du i inte räknas som arbetslös förrän vedertaget är slut. Det spelar ingen roll om det är en klumpsumma eller månadsbetalningar.
  Det kan dock vara bra att registrera sig på Arbetsförmedlingen direkt för att säkra sin SGI hos Försäkringskassan.
  Hälsningar Annika
  Annika S
 • Jag har blivit föreslagen en överenskommelse där min anställning upphör längre fram i tiden än om jag skulle bli formellt uppsagd med facklig förhandling. Det är alltså inte ett typiskt avgångsvederlag. I överenskommelsen står att det är på "arbetsgivarens initiativ". Är det tillräckligt för att jag ska slippa en avstängningsperiod efter det att anställningen upphör.

  Tack på förhand för svar.
  Gustav
 • Hej Gustav!

  Ja, en sådan överenskommelse ska vara tillräcklig för att slippa avstängning. Det undantaget som finns är om erbjudandet om överenskommelsen inte har riktats till dig personligen utan till hela eller stora delar av personalstyrkan. I sådana fall kan en avstängning ändå bli aktuell.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.