Till senaste kommentaren

Kan man pausa a-kassan för att studera?

Hej,
Jag är arbetslös, och funderar på att studera med finansiering via studiestöd. Antar att ersättning från a-kassan upphör under tiden. När studierna är klara, om jag saknar arbete, kan ersättning via a-kassan återupptas där den avslutades med samma ersättning?

Kommentarer

 • Hej Henrik!

  Tack för din fråga.

  Ja, om du är färdig med dina heltidsstudier kan du fortsätta på din påbörjade ersättningsperiod. Det är viktigt att du fortsätter vara medlem i a-kassan under studietiden. Här har vi sammanfattat reglerna:

  Uppehåll kortare än ett år
  Om det inte har gått mer än 364 kalenderdagar sedan man senast fick ersättning från a-kassan, fortsätter man alltid på sin gamla ersättningsperiod förutsatt att man har dagar kvar.
  • Ingen ny karens
  • Samma ersättningsnivå.

  Uppehåll längre än ett år
  Om det var 365 dagar eller mer sedan man senast fick ersättning och om avbrottet beror på att man arbetat, varit utomlands eller bara varit hemma ska man påbörja en ny ersättningsperiod.
  • Man måste klara arbetsvillkoret på nytt.
  • Perioden inleds med två karensdagar.
  • Vi fattar nytt beslut om ersättning.
  Om man under uppehållet har varit föräldraledig, sjuk på heltid eller om man studerat på heltid kan uppehållet hoppas över och vi kan återknyta till den gamla ersättningsperioden och behålla villkoren för ersättningen.

  Vänliga hälsningar, Lydia

  (Uppdaterad )
 • Hej! Gäller det fortfarande samma regler vid om man är arbetslös efter studier?Blev uppsagd nu arbetslös tänker studera, vad händer om jag märker att detta var inte bra studier och vill hoppa av, eller går klart mitt år, för studietiden är från 8 jan -22 dec.och går ut i min arbetslöshet igen? 100% ig är studierna. Har ca 130 dagar kvar på arbetslös ersättningen.
  Vänligen Anna

 • Hej Anna!

  Tack för frågan. Ja, det fungerar på samma sätt. Studierna går att hoppa över om de antingen är avslutade eller avbrutna. På så sätt kan du komma tillbaka till de 130 dagar som du har kvar.

  Hoppas att du kommer att trivas med studierna!
  Vänliga hälsningar, Annika

  Annika S
 • Jag har A-kassa nu men tänkte börja studera, hur ska man tidsrapportera den tiden man studerar?
  Erik
 • Hej Erik!

  Vad bra att du hör av dig.
  • Ska du studera deltid en kortare tid? Då har du möjlighet att kombinera a-kassa och studier. Tänk på att ansöka först. Läs mer här
  • Ska du studera heltid kan du avregistrera dig från arbetsförmedlingen och behöver inte skicka in tidrapporter. Du kan skicka ett meddelande till oss i Mina sidor så att vi vet att du studerar. När du sedan avslutat eller avbrutit dina studier kan du komma tillbaka till ersättning om du inte har hittat ett nytt jobb. Läs mer här
  Lycka till med studierna!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej,
  Tack för alla svaren.
  Jag jobbar på heltid just nu och tänker att säga upp mig i slutet av augusti.
  Sen kommer jag att plugga heltid (sannolikt) ett kortare period.

  1. Hur blir det i januari efter att jag har pluggat klart och jag inte hittar jobb?
  2. Hur blir det om jag hoppar av studier och blir arbetslös till exempel i november?
  Med vänlig hälsning
  K. B
 • Hej K. B!

  Tack för ditt inlägg. Om man säger upp sig blir man i flesta fall avstängd 45 ersättningsdagar, men efter 112 kalenderdagar är alltid en egen uppsägning överspelad och saknar betydelse.
  1. Då hoppar vi över din studietid och räknar på de 12 månader du arbetade före studierna. Ersättningen börjar efter två dagars karens.
  2. Samma sak här - vi hoppar över studietiden och förlänger kvalifikationstiden. Har det gått 112 kalenderdagar sedan du avslutade din anställning så blir du inte heller avstängd. 
  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej
  Har arbetat heltid förutom det senaste året då jag arbetade 50%. Fick genom omställningsfonden några kurser och fick studera (utan csn) på halvtid under 15 veckor med bibehållen a-kassa. Nu kommer jag att bli 100% arbetslös och omställningsfonden vill köpa nya kurser inom samma område. Ev. även ersätta 2 månader istället för a-kassa. Frågor blir då;
  1.Om jag får kurser och pausar i a-kassan, kommer jag då att behålla min dagpenning som var baserad på heltidsarbete innan det senaste året eller räknar man om på nytt och då bara på min halvtid?
  2. Hur många månader kan man "pausa" i a-kassan?
  3. Om jag blir sjukskriven, hur blir det då med dagpenningen, räknas den om baserad på sjukpenning?
  Linnea
 • Hej Linnea!

  Om jag förstår din fråga rätt har du på sistone arbetat halvtid kombinerat med studier som du har haft i 15 veckor parallellt med a-kassa. Då utgår jag ifrån att du har pågående a-kasseersättning just nu. Utifrån det scenariot gäller följande:

  1. Om du får kurser och pausar a-kassan kommer du att fortsätta på samma villkor som tidigare givet att studierna är avklarade inom tolv månader från det senaste datumet du hade ersättning från a-kassan.

  2. Man kan pausa a-kassan i 365 dagar utan att det påverkar din beräknade ersättningsnivå.

  3. Dagpenningen räknas inte om efter en tid med sjukpenning. Man återgår till samma villkor som tidigare om du återkommer som arbetslös efter sjukperioden.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Hej
  Jag är arbetslös just nu men har sökt en utbildning på halvtid i höst. Som jag förstår kan man ansöka om att få a-kassa vid studier under max 20 veckor. Kan jag ha rätt till a-kassa under 20 av de veckorna även om utbildningen är på knappt ett år?

  Mvh Anna
  Anna
 • Hej Anna!

  Ja, om studierna är på halvtid så kan du de första 20 veckorna av studierna få a-kassa parallellt givet att du fortsätter att aktivt söka heltidsarbeten och är beredd att avbryta studierna om du erbjuds arbete.

  Efter 20 veckor får du ett avslag från a-kassan tills dess att du antingen avslutat eller avbrutit studierna.

  Skicka in en ansökan i förväg så får du ett beslut som klargör villkoren.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.