Till senaste kommentaren

Hur räknas a-kassan ut för företagare?

Hur räknar ni ut a-kassan för mig som har eget företag?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • OBS! Tillfälliga regler under 2020. Nu tillåts företagare exempelvis att pausa verksamheten fler gånger. Ersättningen höjs också. Läs mer på www.akademikernasakassa.se/nyaregler 

  Hej!

  Har du haft eget företag som huvudsaklig sysselsättning? Då kan du få a-kassa om du är helt arbetslös. Grundreglerna är lika för anställda och företagare. Läs mer om dem här.

  För att företagare ska räknas som arbetslösa krävs att verksamheten upphört eller är pausad. Här kan du läsa mer .

  Så kommer vi till inkomsten. Det finns tre sätt att räkna ut a-kassa för företagare. Vi väljer det alternativ som är mest fördelaktigt för den som söker a-kassa.
  1. Senast taxerade inkomst Ersättningen grundas på den senaste taxerade inkomsten. Den framgår på det senaste beslutet om slutlig skatt.
  2. Genomsnitt av flera taxerade inkomster Ersättningen grundas på ett genomsnitt av de taxerade inkomsterna de två åren som föregick året för den senast taxerade inkomsten.
  3. Inkomsten från en tidigare anställning Har verksamheten bedrivits kortare tid än 24 månader får den dagpenninggrundande inkomsten grundas på tidigare anställning, den så kallade 24-månadersregeln.
  Mer om hur vi räknar ut a-kassa för företagare här


  Hoppas att du har nytta av svaret.

  Vänliga hälsningar, Anna

  OBS! Tillfälliga regler under 2020. Nu tillåts företagare exempelvis att pausa verksamheten fler gånger. Ersättningen höjs också. Läs mer på www.akademikernasakassa.se/nyaregler 
  Anna W
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.