Till senaste kommentaren

Hur räknas a-kassan ut för företagare?

Hur räknar ni ut a-kassan för mig som har eget företag?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!

  Har du haft eget företag som huvudsaklig sysselsättning? Då kan du få a-kassa om du är arbetslös på heltid. Grundreglerna är lika för anställda och företagare. Läs mer om dem här.

  För att företagare ska räknas som arbetslösa krävs att verksamheten upphört eller är pausad. Här kan du läsa mer .

  Så kommer vi till inkomsten. Det finns tre sätt att räkna ut a-kassa för företagare. Vi väljer det alternativ som är mest fördelaktigt för den som söker a-kassa.
  1. Senast taxerade inkomst Ersättningen grundas på den senaste taxerade inkomsten. Den framgår på det senaste beslutet om slutlig skatt.
  2. Genomsnitt av flera taxerade inkomster Ersättningen grundas på ett genomsnitt av de taxerade inkomsterna de två åren som föregick året för den senast taxerade inkomsten.
  3. Inkomsten från en tidigare anställning Har verksamheten bedrivits längre tid än 12 månader, men kortare tid än 24 månader får den dagpenninggrundande inkomsten grundas på tidigare anställning.
  Mer om hur vi räknar ut a-kassa för företagare här


  Hoppas att du har nytta av svaret. Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
  (Uppdaterad )
 • Räknas den del av inkomsten som tas ut som utdelning och beskattas som inkomst av kapital istället för som vanlig lön?
  Magnus
 • Hej Magnus!

  Tack för ditt inlägg.
  • Det är inkomst enligt senaste beslut om slutlig skatt som ligger till grund för a-kassan. Det som beskattas som inkomst av tjänst (lön), inte det som man valt att föra över/skatta som inkomst av kapital.
  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Om man går tillbaka till sitt eget AB (10 år gammalt enmansföretag som varit "vilande" senaste 2 åren) efter anställning med lön på annat företag under 1,5 år, vad används då som lönegrund om man skulle behöva söka akassa efter tex 6 månader?
  a) Lön från anställning i annat företag
  b) Lön från AB senaste 6 månaderna
  c) Kombination av a och b
  d) Annat
  Hans
 • Hej Hans!

  Tack för ditt inlägg.
  • Vi räknar ut ett genomsnitt på de senaste 12 månaderna. Om ditt företag varit vilande och det inte är aktivt så räknas du inte som företagare utan vi tittar på din anställning. 
  Ring en handläggare och prata om vad som gäller just dig. Du når oss alla vardagar på 08-412 33 00 klockan 8.30-16.30.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej!

  Jag är medlem hos er och har ett AB tillsammans med min man (50/50). Vi jobbar med olika verksamheter och har skilda kunder. Inga andra anställda.

  Om jag skulle bli av med mina uppdrag (alltså arbetslös), men min man forfarande har jobb, skulle jag då kunna sälja min del av företaget till min man och få a-kassa via Akademikerna?

  Som ni förstår vore det inte ett alternativ att lägga ner företaget, ifall bara jag skulle bli arbetslös men inte min man. 

  Vänliga hälsningar,
  Sara
  Sara E
 • Hej Sara!

  Vad bra att du hör av dig!
  • Man kan anses vara företagare om man har ett nära släktförhållande till ägaren. Detta förutsätter att man personligen utför arbete i verksamheten och har ett väsentligt inflytande över den.
  Kontakta oss så tittar vi tillsammans på situationen och avgör hur det ser ut för just dig. Du når oss alla vardagar på 08-412 33 00 klockan 8.30-16.30.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna


  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.