Till senaste kommentaren

Hur länge måste man jobba för att få 80 % av lönen från a-kassan?

Hur länge måste jag ha arbetat för att få ut 80 procent i a-kassa?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!

  • För att få ut 80 procent av lönen måste du varit medlem i a-kassan i minst 12 månader. Under medlemstiden måste du också ha uppfyllt arbetsvillkoret, det vill säga ha arbetat minst 60 timmar per kalendermånad under minst 6 månader.
  • Har du jobbat heltid ett år och tjänat max 33 000 kronor får du 80 procent av din tidigare lön. Har du tjänat mer har du nått taket - om du har en inkomstförsäkring via ditt fackförbund kan du få upp till 80 procent av hela lönen. Grunden för inkomstförsäkring är att du är med i a-kassan och får ersättning från oss.
  Vänliga hälsningar Anna
  Anna W
  (Uppdaterad )
 • Om man varit sjuk under tiden?3 månader av 6
 • Hej Anders!
  Tack för frågan. Sex månaders arbete är grunden för a-kassan. Har man varit anställd sex månader men bara arbetat tre av dem klarar man inte villkoren och har inte rätt till a-kassa. Det finns vissa undantag för dem som haft sjuka barn, men inga undantag för sjukdom.

  Tänk på att allt arbete räknas. Vi tittar i första hand på hur man arbetat de senaste 12 månaderna. Om man varit sjuk exempelvis sex månader får vi backa och titta på hur man arbetet 1,5 år tillbaka i tiden. Ring oss gärna, 08-4123300, för mer information. Vi svarar vardagar 9-16.

  Hoppas att du har nytta av svaret.Vänliga hälsningar, Annika
  Annika S

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.