Till senaste kommentaren

Är 6 månaders arbete krav för a-kassa?

Räcker det med att ha jobbat 6 månader för att få a-kassa? Får man 80 % av lönen då?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!

  Du har förstått det rätt!
  • Under de 6 månaderna måste du ha jobbat minst 60 timmar per kalendermånad. Det kallas för arbetsvillkor. Har du varit medlem i a-kassan i minst 12 månader (medlemsvillkoret) under samma tid får du a-kassa grundad på din genomsnittliga inkomst. Vi delar alltid inkomsten på 12 så har du jobbat 6 månader blir det halva inkomsten.
  • Det finns också en alternativregel för att uppfylla arbetsvillkoret. Då måste du under 6 sammanhängande månader ha jobbat sammanlagt minst 420 timmar, minst 40 timmar i månaden.
  • Både huvudregeln eller alternativregeln måste vara uppfyllda under medlemskapstiden.
  Har du inte hunnit vara medlem i 12 månader grundas din a-kassa på din arbetade tid. Om du har jobbat heltid ett år kan du få 510 kronor om dagen.

  Mer om villkoren kan du läsa här

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
  (Uppdaterad )
 • Jag förstår inte. Om vi säger att min lön är på 34 000 kr och jag blir arbetslös efter sex månader, får jag bara 80 % av 17 000 kr i a-kassa som är halva den lönen då? Man måste alltså ha jobbat i minst ett år för att få ut 80 % av 34 000 kr i a-kassa?

  Räknar ni samma om man bara jobbat i nio månader under ett år? Att ni räknar bort inkomst för de tre månader man inte jobbat?
  Beatrice
 • Hej Beatrice!

  Tack för ditt inlägg.
  • Vi räknar i första hand räkna på de 12 senaste månaderna. Där kan det finnas tid som gör att vi kan gå längre tillbaka i tiden, till exempel sjukdom eller föräldrapenning.
  • Det bästa är om vi kan räkna på 12 månaders arbete, eftersom vi alltid räknar på ett genomsnitt av 12 månader - oavsett om det finns 6, 9 eller 12 månaders arbete.
  • Har man endast arbetat 6 månader under kvalifikationstiden så blir det som du skriver i exemplet. Men tänk på att vi kan räkna på flera arbeten. 
  Ring en handläggare och prata om vad som är bäst för dig. Du når oss alla vardagar på 08-412 33 00 klockan 8.30-16.30.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.