Föräldraledighet och a-kassa

Jag är för nuvarande arbetslös och får ersättning från er. Dock ska jag snart få barn och ska vara föräldraledig istället. Jag vill helst spara dagar på föräldrapenning och inte ta ut några dagar barnets första år. Eller blir det problematiskt senare när jag ska börja söka a-kassa igen efter föräldraledigheten? Skyddas min rätt till a-kassa trots att jag inte får ersättning från Försäkringkassan det första året?
Emina

Kommentarer

 • Hej Emina!

  Ja, a-kassan skyddas automatiskt för all föräldraledighet fram till dess att barnet har fyllt två år oavsett om du har tagit ut någon föräldrapenning eller inte. Efter att barnet har fyllt två år krävs det dock att du tar ut föräldrapenning för att skydda din a-kassa.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Det här är missvisande information.
  Jag var föräldraledig 60 dagar innan BF. Enligt informationen ovan skall jag vara automatiskt skyddad vilket det visade sig att jag inte var. På grund av detta sänks min a-kassa med 20%.
  Jag är besviken på kontakten med deras handläggare. De har inte visat förståelse för att informationen i detta fall har varit missvisande på deras hemsida.


  Hannah
 • Hej Hannah!

  Jag ska se om jag förstår din fråga/synpunkt på rätt sätt. Var du alltså ledig i 60 dagar innan barnet föddes? Jag ber i så fall om ursäkt att det inte tydligt framgår att det som gäller är att man kan vara ledig de första två åren från barnets födsel utan att det påverkar beräkningen av rätt till a-kassa.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.