Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur påverkas a-kassan om jag jobbar under studietiden?

Hej! Jag hade en påbörjad ersättningsperiod innan jag började studera. Hur påverkas min ersättning om jag skulle ta ett deltids/extrajobb under studietiden?

Kommentarer

 • Hej Helena!

  Tack för frågan.
  • När man har en påbörjad ersättningsperiod kan man göra uppehåll från den och återkomma som arbetslös och då fortsätta på samma period och villkor. För det krävs att uppehållet är max 364 dagar. Om uppehållet beror på att man avstår från att arbeta eftersom man studerar på heltid kan upp till fem års studier "hoppas över". Det betyder att studietiden inte räknas med när man ska bestämma hur långt uppehållet varit.
  • När det sedan gäller arbete så gäller att en månad som man har arbetat minst 60 timmar aldrig får hoppas över. I klartext betyder det att månader som man har studerat på heltid och jobbat mindre än 60 timmar får hoppas över och som mest får fem år hoppas över. Under studietiden kan man alltså jobba 60 timmar i månaden i knappt 12 månder för att kunna fortsätta på den ersättningsperiod man tidigare påbörjat.
  • Har man arbetat 60 timmar eller mer i 12 hela månader eller längre kan man få en helt ny ersättningsperiod baserad på det arbete man utfört under studietiden.

  Lite rörigt, men jag hoppas att du ändå hade nytta av svaret.
  Vänliga hälsningar, Annika
  Annika S

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.