Till senaste kommentaren

Ev uppsägning och inkomstförsökring karens

Hej, angående karenstid för löneförsäkring i samband med ev uppsägning. Om man blir uppsagd med en uppsägningstid på 6 månader (vilket jag har då jag har arbetat längre än 10 år på min arbetsplats och min arbetsgivare har kollektivavtal), räknas de sex månaderna som anställningstid i relation till karenstiden på 12 månader för löneförsäkringen? Konkret exempel, min löneförsäkrings karenstid tar slut 1/1 2025. Om jag har kvar mitt arbete till den 1/7 2024, och blir uppsagd därefter med en uppsägningstid om 6 månader (där man eventuellt avtalar om viss arbetsbefrielse), anses det som att jag har kvar min anställning hela hösten 2024 då?
mvh Fredrik
Fredrik

Kommentarer

 • Hej Fredrik och tack för din fråga!

  När det gäller kvalificering för a-kassa kommer betald uppsägningstid att likställas med arbete oavsett om du är arbetsbefriad under tiden. Ersättning från a-kassan är aktuell först efter det att din anställning är avslutad (efter uppsägningstiden). I ditt exempel ovan så kvalificerar du dig för inkomstbaserad ersättning från a-kassan den 1/1 2025..

  När det gäller kvalifikation för en eventuell extra inkomstförsäkring (till exempel via ett fackförbund) så får du höra med den försäkringsgivare som du har ett avtal med.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.