Ersättning

Hej!
För två år sedan hade jag en tillfällig statlig anställning i nästan 9 månader och sedan dess har jag inte tagit ut någon lön från mitt egna företag. Däremot har jag tagit ut utdelning och levt på de pengarna. Nu har jag bestämt mig för att söka jobb och få en anställning igen och jag undrar om jag kan få ersättning från a-kassan när jag anmäler mig hos Arbetsförmedlingen och hur den i så fall räknas ut? Jag har varit medlem i a-kassan under hela perioden.
Maria

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Vilken ersättning som du kan få beror på hur länge du har bedrivit företagsverksamhet.

  För en företagare som blir arbetslös räknas i normalfallet ersättningsrätten ut genom att se till din senaste taxerade inkomst (vilket jag tolkar som att den har varit 0 kronor) med ett genomsnitt av de två föregående åren. Finns inga inkomster får du istället ersättning med grundbelopp som blir 510 kronor per dag givet att du har varit heltidsarbetande i ditt företag.

  Om du startade upp ditt företag efter din senaste tillfälliga anställning finns det en speciell skyddsregel för dig som provar att starta ett företag. Då kan man givet rätt förutsättningar istället beräkna ersättningen på inkomsten från din senaste anställning. Detta är dock inte möjligt om företaget har funnits längre tillbaka.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.