Till senaste kommentaren

Tystnadsplikt och sekretess - är mina uppgifter skyddade hos er?

I mitt avskedskontrakt finns en punkt att det är konfidentiellt mellan mig och min gamle arbetsgivare. Hur är er tystnadsplikt i förhållande till detta? Detta då det är det dokument som styrker till varför min anställning avslutades.
Pia

Kommentarer

 • Hej Pia!
  Tack för frågan. Det är såklart viktigt att du och alla våra medlemmar kan lita på att Akademikernas a-kassa hanterar de uppgifter som skickas in till oss på ett säkert sätt.

  Jag ska kortfattat beskriva vad som gäller.
  • Tystnadsplikt och sekretess på a-kassan regleras i generella förvaltningsregler och offentlighets- och sekretessbestämmelser. Det betyder att vi alltid ska göra innan vi lämnar ut  en allmän handling utlämnad gör vi en så kallad menprövning. 
  • Menprövningen innebär att man bara får lämna ut uppgifter om man kan anta att den enskilde inte lider skada av det. 
  • Alla våra medarbetare har dessutom skrivit under en tystnadspliktsförbindelse om att de inte får yppa uppgifter om bland annat  uppgifter knutna till personer.
  • När beslut är fattat och handläggningen av ärendet är avslutad känslighetsmarkerar vi handlingarna. Det innebär att endast utpekade personer hos oss har tillgång till dem. 
  Här kan du läsa mer om hur vi skyddar medlemmarnas uppgifter. 

  Jag hoppas att du har fått svar på frågan och att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina uppgifter.

  Vänliga hälsningar, Annika
  Annika S
 • Jag har fått en anställning men har inte sagt till min nya arbetsgivare att jag varit arbetslös och är mån om att det inte kommer fram. Kontaktar ni nya arbetsgivare för bekräftelse eller liknande eller är min period hos er 'mellan oss' enbart dvs. behandlar ni mina uppgifter med sekretess och under tystnadsplikt?
  Elisabet
 • Hej Elisabet!

  Grattis till nya jobbet!
  • Nej, vi kontaktar inte arbetsgivaren om du har fått ett nytt heltidsarbete. De enda gångerna vi skulle göra det är om du arbetar och söker ersättning samtidigt och behöver vår hjälp att reda ut anställningens omfattning osv.
  Lycka till med nya anställningen!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej

  Jag har samma fråga som Elisabet ovan. Jag har nyligen fått veta att min provanställning ej kommer förlängas och söker nu nya jobb där jag kommit långt i flera processer utan att informera om min nuvarande position.
  Det är således av vikt för mig att kommande arbetsgivare inte kontaktas av er. Observera att jag enbart söker heltidsjobb och inte avser att söka A- kassa när jag tillträtt min nya tjänst.
  Mona
 • Hej jag har liknande fråga som ovan..

  Nyligen fick jag information om att min provanställning ej kommer att förlängas. Sedan dess har jag kommit långt i processer med flera ny potentiella arbetsgivare. Jag har dock undvikit att berätta om min nuvarande arbetssituation. Min fråga är således om ni kontaktar min nästa arbetsgivare för bekräftelse eller liknande eller om jag kan känna mig trygg med att min ’uppsägning’ / tid hos A kassan ej kommer till ljuset(?). Observera att jag enbart söker heltid och ej kommer att begära A kassa när jag fått en ny tjänst.
  Mona
 • Hej Mona!

  Vad bra att du hör av dig!
  • Ja, du kan känna dig trygg. Vi kontaktar aldrig en arbetsgivare utan att först stämt av det med dig.
  Stort lycka till och hoppas du snart hittar drömjobbet!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.