Till senaste kommentaren

Arbeta utomlands 12 månader - kan jag frysa a-kassan?

Hej!

Jag ska under 12 månader (start 1 oktober) arbeta i Paris; ska jag träda ur a-kassan eller går det att frysa mitt medlemskap i Akademikernas a-kassa? Under de 12 månaderna är jag tjänstledig från min roll i Sverige.
Om jag går ur, får det några konsekvenser för min eventuella framtida ersättning eller är de år jag betalat än så länge giltiga igen när jag återvänder till Sverige och börjar betala a-kassa igen när jag åter börjar arbeta här?

Vänligen,
Felicia

Kommentarer

 • Hej Felicia!

  Tack för dina frågor!

  När man arbetar inom EU/EES/Schweiz är man i de flesta fall arbetslöshetsförsäkrad i det land man arbetar. Då ska man avsluta medlemskapet hos oss. Om man har en svensk arbetsgivare ska man kontrollera med den vad som gäller - det kan finnas undantag när man är utsänd.

  I de flesta länder i EU/EES är arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk. Det innebär att man automatiskt omfattas av socialförsäkringssystemet, där arbetslöshetsförsäkringen ingår, så snart man börjar arbeta och betala in avgifter. Så snart man börjar arbeta så avslutar man medlemskapet hos oss.

  Du kan läsa mer här; Försäkrad i EU/EES

  Reglerna är lite snåriga - så ring oss gärna för mer detaljerad information. Du når oss helgfria vardagar 9-16 på 08-4123300.

  Hoppas du fick svar på dina frågor!

  Vänliga hälsningar, Lydia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.