Till senaste kommentaren

A kassa efter 6 år som helt sjukskriven med anställning

Hej. Jag har varit sjukskriven i 6 år pga ms. Mest troligen blir det ett slutgiltigt beslut i år efter smärt rehabilitering.

Om de berömmer att jag ska söka jobb anpassat efter min sjukdom osv. Har jag rätt till a kass imed jag ej har varit arbetslös under tiden jag varit sjuk.
Daniel

Kommentarer

 • Hej Daniel och tack för din fråga!

  För att kunna få stöd av a-kassan i din situation måste du ha arbetat minst sex månader med minst 60 timmars arbete per månad under de sista sex åren. Har du varit helt sjukskriven i sex år omfattas du inte längre av arbetslöshetsförsäkringen utan måste åter komma i arbete för att kunna bli aktuell för ersättning.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Glömde säga att jag fortfarande har kvar min anställning. Dvs jag har ej varit arbetslös under dessa 6 åren. Men risken finns att efter utredningen så blir jag uppsagd.
  Daniel
 • Hej Daniel!

  Att du har haft anställningen kvar gör tyvärr ingen skillnad om du inte har arbetat något de senaste sex åren. Frånvaro från arbetsmarknaden på grund av sjukdom, studier eller föräldraledighet är skyddad i fem år. Det sjätte året bakåt i tiden måste vi räkna på och finns det då inget arbete kan vi inte bevilja ersättning.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Misstänker att man arbetstränat halvtid ett år för 2 år sedan hjälper heller ej.

  Daniel
 • Hej igen Daniel!

  Det som är avgörande för att kunna kvalificera sig för a-kassa är att du har fått lön. Arbetsträning med fortsatt ersättning från Försäkringskassan kan inte ge rätt till a-kassa. Återgång i arbete med lön på deltid är kvalificerande.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.