Till senaste kommentaren

A-kassa, deltids studier 7,5 hp kvartfart

Hej,
Under de senaste två åren har jag arbetat heltid. Under 2023, har jag läst två avancerade kurser på totalt 15 högskolepoäng, samtidigt som jag har arbetet heltid.

Jag har nyligen sagt upp mig, och min första arbetslösa dag kommer att vara den första mars. Jag kommer att fortsätta också med min tidigare kurs på 7,5 högskolepoäng (kvartfart) under vårterminen. Denna kurs, som fortsätter på deltid, kommer att pågå i ytterligare ett halvt år. 

Jag undrar om jag är berättigad till A-kassa efter avstängning period, med tanke på att jag har avslutat mina deltidsstudier samtidigt som jag arbetat heltid?

Med vänliga hälsningar,
B.K"
Lary B

Kommentarer

 • Hej Lary och tack för din fråga!

  Ja, det är möjligt att fortsätta studier under tid med a-kassa men oavsett om du tidigare bedrivit dem vid sidan av arbete eller inte så är det begränsat till 20 veckor av din tid som arbetslös. Denna tid inkluderar din avstängningstid. Efter 20 veckors studier är du tvungen att avbryta studierna för att ha fortsatt rätt till a-kassa.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Hej och tack för ditt svar,

  I så fall, går det praktiskt om jag tar istället studiemedel CSN ett tag (fram till sommaren), därefter går jag till A-kassa (strax efter sommar) i 20 veckor ifall fortsatt studier?


  Med Vänliga Hälsningar
  Lary
  Lary B
 • Hej igen Lary!

  Tyvärr är ditt förslag ingen bra lösning då du inte kan få studera med a-kassa för en kurs som du sedan tidigare har haft studiestöd från CSN för. En tänkbar lösning är att du omedelbart söker a-kassa och deltidsstudier och har det i 20 veckor. Därefter pausar du a-kassa och läser färdigt kursen med stöd från CSN.

  RIng oss gärna på 08-412 33 00 för att diskutera din situation och hjälpa dig att komma fram till vilken lösning som kan passa dig bäst.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Hej Petter igen och tack för ditt tidigare svar.

  Jag har resonerat så, för att en kurs på 7,5 HP (kvartfart) är inte kvalificerad till studiemedel (CSN). Denna kursen som jag har läst tidigare kommer att pågå i ytterligare ett år.

  Hur man kan hantera situationen efter de första 20 veckorna som är berättigade till A-kassa? Med tanken att jag inte kan heller ansöka om studiemedel om jag är fortfarande arbetslös efter dem 20 veckor?

  Lite bakgrund:
  Jag har bedrivit denna kursen vid sidan av mitt heltids arbete och inte är orsaken till min arbetslöshet.

  Tack på förhand.
  Mvh
  Lary
  Lary B
 • Hej igen Lary!

  Efter 20 veckor finns det ingen möjlighet att fortsätta kursen med stöd från a-kassan och i det fallet spelar det ingen roll om du tidigare har kunnat kombinera kursen med ett heltidsarbete.

  Om du verkligen vill kunna läsa färdigt kursen efter 20 veckor behöver du hitta någon annan typ av finansiering (till exempel läsa den parallellt med en heltidskurs som skulle kunna berättiga dig till CSN).

  Om du vill kunna fortsätta med a-kassa efter 20 veckor behöver du avbyta kursen.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.