Till senaste kommentaren

Jag är klar med mina studier och vill söka a-kassa. Vilka intyg behöver ni?

Jag har studerat klart och är just nu arbetslös. Vad ska jag skicka in till er?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Tillfälliga regler under 2020. Karensen slopas, ersättningen höjs, arbetsvillkoret lättas upp och medlemsvillkoret förkortas. Läs mer här

  När man söker ersättning efter studier behöver vi det här:
  • Vi behöver arbetsgivarintyg för de 12 senast arbetade månaderna. 
  • Studietiden kan oftast hoppas över om man studerat på heltid och då kan vi räkna på det arbete man haft före eller under studietiden. Även sommarjobb och extrajobb räknas med. För att ha rätt till ersättning måste man uppfylla arbetsvillkoret och det gör man om man arbetat minst 6 månader, minst 80 timmar* per kalendermånad det senaste året. Har man jobbat 80 timmar* eller mer en månad kan den inte hoppas över.
  • Om man inte arbetat det senaste året ska alltså man skicka intyg för de tolv senaste månader som man arbetat
  • Intyget fylls i av arbetsgivaren och man begär det i Mina sidor. Har man haft flera arbetsgivare kontaktar man alla.
  • Om man inte har haft studiemedel från CSN ska man även bifoga ett registreringsintyg från studieanordnaren som styrker terminstider.
  • Ansök om ersättning och ladda upp intyg i Mina sidor.
  Har du sagt upp dig själv för att studera?
  • Om man sagt upp sig själv och söker ersättning så blir man i de flesta fall avstängd 45 ersättningsdagar innan ersättningsperioden påbörjas, men har det har gått mer än 112 kalenderdagar sedan man slutade sin anställning så är den egna uppsägningen överspelad och man kan få ersättning efter den obligatoriska karensen på 6 dagar*.
  Missa inte detta!
  • Registrera dig på arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen.
  • Anmäl bankkonto swedbank.se/kontoregister registrerar du vilket bankkonto du vill ha din ersättning utbetald till.
  Här finns mer info om vilka regler som gäller:
  Vad gäller för a-kassa? Vilka är grundvillkoren?
  Kan jag få a-kassa när jag säger upp mig själv?
  Ersättning efter studier

  Vänliga hälsningar Anna

  *Tillfälliga regler under 2020. Karensen slopas, ersättningen höjs, arbetsvillkoret lättas upp och medlemsvillkoret förkortas. Läs mer här

  Anna W
 • Jag är just nu student. jag studerar på heltid och har sagt upp mig från min anställning. innan jag studerade var jag föräldraledig. jag ska skaffa ett extra jobb, kommer det skapa problem med min a-kassa? Kommer jag då mista rätten till heltidsakassa?
  Under höstterminen studerade jag också, 75%, spelar det också in? Jag var då fortsatt anställd på mitt arbete och anmäld som föräldraledig hos dem.

  Tacksam för svar, det är en djungel.
  Malin T
 • Hej Malin!
  Först är det grundvillkoren som ska klaras av. Dem kan du läsa mer om här.Vad gäller för a-kassa? Vilka är grundvillkoren?

  Sedan till din fråga. Du skriver att du studerar på heltid och arbetar deltid. Då är de månader som du studerar överhoppningsbara OM du inte jobbar 80 timmar eller mer. En månad som man  arbetar 80 timmar eller mer räknas med när vi bestämmer ersättningen storlek.

  Vänliga hälsningar, Annika
  Annika S
 • Hej!

  Jag är också snart färdig student och funderar kring hur dagpenningen räknas efter examen. Det står lite här och var att sommarjobbsmånader där man arbetat minst 80h räknas in när ni beräknar dagpenningen, men hur räknas de sommarmånader som man arbetat mindre än 80h? Är de överhoppningsbar tid eller räknas de in i den tolvmånadersperiod som lägger grunden för beräkning av dagpenningen?

  Mvh,
  Linnea
  Linnea
 • Hej Linnea!
  Det stämmer som du skriver. Månader som innehåller färre än 80 timmar är överhoppningsbara.

  Vänliga hälsningar, Annika
  Annika S
 • Hej,
  innan jag började pluggar så var jag tvungen att säga upp mig hos min arbetsgivare. Betyder det att jag ska vara spärrat i tre månader när jag avslutar mina studier och söker a-kassa i anslutning? Jag pluggar nu heltid och jobbar inte, så det kommer att vara den dåvarande anställning som ska räknas.

  Tack på förhand.

  Vänligen, Stefanie
  Stefanie
 • Hej!

  Vad bra att du hör av dig!
  • Om man säger upp dig själv och söker ersättning så blir man i de flesta fall avstängd 45 ersättningsdagar innan ersättningsperioden påbörjas.
  • Om det har gått mer än 112 kalenderdagar sedan man slutade sin anställning så är den egna uppsägningen överspelad och man kan få ersättning efter den obligatoriska karensen på 7 dagar (6 dagar från 1 juli).
  • Registrera dig på arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen.
  Här finns mer info om vilka regler som gäller:
  Vad gäller för a-kassa? Vilka är grundvillkoren?
  Kan jag få a-kassa när jag säger upp mig själv?
  Ersättning efter studier

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.