Till senaste kommentaren

Hur länge måste jag varit medlem för att få ersättning vid eventuell arbetslöshet efter mina studier

Hej! Jag är just nu studerande och undrar hur länge jag måste varit medlem hos er för att få utbetald ersättning vid eventuell arbetslöshet efter studiernas avslut.

Kommentarer

 • Hej Matilda!

  Tack för din fråga.

  Det som gäller för att man ska ha rätt till a-kassa grundad på lönen är att man uppfyller tre grundvillkor.

  1. Medlemsvillkoret - varit medlem i en a-kassa i 12 månader. 
  2. Arbetsvillkoret - ha arbetat minst 6 månader det senaste året, minst 80 timmar per kalendermånad. Vi tittar först på det senaste året. Tiden vi räknar på kan förlängas om man till exempel varit föräldraledig, avslutat heltidsstudier eller varit sjuk. Arbetsvillkoret måste uppfyllas under medlemskapstiden.
  3. Registrerad på arbetsförmedlingen - att man kan söka och ta arbete i Sverige
  Har man inte hunnit vara med i a-kassan i 12 månader kan man ändå få ersättning grundad på arbetstiden. Grundersättningen är max 365 kronor per dag.

  Vänliga hälsningar, Lydia
  Lydia O
 • Hej!

  Mitt vikariat går ut när jag har varit medlem i nio månader. Vad innebär det med ersättning ”grundad på arbetstiden”? När min tjänst går ut har jag haft min nuvarande tjänst i ett år och varit hos samma arbetsgivare i två år.

  Vänliga hälsningar
  Sofie
  Sofie
 • Hej Sofia!
  Tack för frågan. Att ersättningen grundar sig på arbetstiden betyder att det bara är det genomsnittliga antalet timmar som spelar roll för ersättningen - inte vilken lön man haft.
  Om må i genomsnitt har arbetat 40 timmar i veckan de senaste året får man fullt grundbelopp, det vill säga 365 kr före skatt. Om man i genomsnitt arbetat 20 timmar i veckan får man hälften av 365 kr om dagen.

  Ring oss för mer information. Vi svarar vardagar 9-16. Vänliga hälsningar,  Annika
  Annika S
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.