Till senaste kommentaren

Kan man ta med sig a-kassan utomlands?

Går det att ta med sig a-kassan utomlands? Kan man stämpla i utlandet.
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, det går faktiskt. Fast bara inom EU/EES och Schweiz och endast under 3 månader. Det är viktigt att ansöka om det och prata med oss innan du åker. Ett av kraven är att du måste ha varit arbetslös på heltid i minst 4 veckor i Sverige.

  Ring oss gärna på 08-412 33 00 helgfria vardagar mellan 9-16 så berättar vi mer.

  Mer om reglerna här

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hejsan !


  Hur blir det då om man jobbar  distans , till exempel webbutveckling  och uthyrt från en företag  i Texas - USA .

  Med distans menar jag sitta här hemma i Sverige  och jobba för den redan nämnda  företag?

  Har man rätt då för Svenska A-kassan om jobbet  upphör?
 • Hej Alem!

  För att ha rätt till a-kassan i Sverige behöver man ha ett jobb som man får lön för i svenska kronor. Man ska också betala skatt i Sverige för att jobbet ska läggas till grund för a-kassan.

  Så om du kan få a-kassa utifrån det jobb du har nu beror alltså på om du är lokalanställd här och får lön så som jag beskrivit.

  Vänliga hälsningar, Annika
  Annika S
 • Hej!
  Om man blir arbetslös och får sin a-kassa kan man då vara utomlands och samtidigt få sin a-kassa
  M. T
 • Hej M.T!

  Vad bra att du hör av dig. För att få vara utomlands och få ersättning måste du ansöka och få det godkänt innan du åker. Läs mer här om hur du gör det

  Men som sagt - det går, men det är viktigt att det blir rätt innan.

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej!
  Känner att många av svaren på frågorna inte besvarar det som kanske var tänkt. Åtminstone de svar jag letar efter finns inte här.
  Min fråga handlar är om man kan vara utomlands en tid (inte semester, utan mer en tillfällig bostad 2-4 månader) och fortfarande få A-kassa. Jobben söks ju likväl i Sverige, och intervjuer sker via länk idag. Bara i undantagsfall är det fysiska intervjuer idag. Om jobbet kräver snabbt tillträde åker man helt enkelt hem, svårare än så är det inte. Det enda som skiljer är man inte är i Sverige. Så kan man få A-kassa ändå?


  Stefan
 • Hej Stefan!

  Tack för ditt inlägg!
  • Som regelverket ser ut i dag så måste man befinna sig i Sverige och söka jobb. Man kan få åka på intervjuer utomlands eller ansöka om att ta med sig a-kassan tre månader inom EU/EES - gör man det är det inget som hindrar att man även söker arbete i Sverige.
  • Du har helt rätt i att arbetssökandet och intervjuerna sker på ett helt annat sätt än för 1,5 år sedan, men reglerna kring detta är fortfarande desamma. 
  Ha en fin dag och ring gärna en handläggare på 084123300 klockan 9-16 och diskutera alternativ.

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
 • Hej!
  Får jag ha kvar A-kassan om jag reser utanför Europa i anslutning till julhelgen? Jag kommer att bevaka och söka jobb på samma sätt som när jag bor hemma i Sverige. Jag kommer också att kunna delta i intervjuer t ex via Skype, Teams etc på samma sätt som från Sverige. Live-intervjuer på plats används ju idag bara i slutet av ett rekryteringsskede och skulle det vara aktuellt före avresan så avbokar jag resan. Jag planerar även köpa en flygbiljett som är ombokningsbar så att jag kan flyga hem tidigare om det blir aktuellt med en live-intervju.
  Marianne
 • Hej Marianne!

  Tack för ditt inlägg!
  • Man har möjlighet att ta med sig a-kassan inom EU/EES om man varit arbetslös minst 4 veckor på heltid. Man behöver ansöka hos IAF innan man åker. Läs mer om hur du gör här
  Ring oss gärna och prata med en handläggare på 084123300 klockan 9-16 om vad som är smartast för dig.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.