Till senaste kommentaren

Jag har en provanställning och trivs inte

Har ett nytt jobb med provanställning och vantrivs. Kan jag få a-kassa om jag slutar?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, du kan få ersättning från Akademikernas a-kassa om du är medlem hos oss. Det som händer är när du själv väljer att avsluta din provanställning att det räknas som att du säger upp dig själv och du kan bli avstängd i 45 ersättningsdagar. Din period inleds sedan - som för alla andra - med två dagars karens.

  Kort om regler för att få a-kassa
  • Ha jobbat minst 6 månader det senaste året, minst 60 timmar per kalendermånad.
  • För att få a-kassan baserad på lön (max 1 200 kr per dag) varit medlem i 12 månader, annars grundas den på arbetstid (max 510 kr per dag).
  • Vara registrerad på arbetsförmedlingen. Detta kan man inte göra retroaktivt.
  Mer om reglerna

  Kort om att säga upp sigVänliga hälsningar
  Anna

  Anna W
  (Uppdaterad )
 • Hej, Kan man be arbetsgivaren att säga upp en istället? tex pga arbetsbrist för att få a-kassa direkt?
  Jag tror att min arbetsgivare serie-provanställer folk och utnyttjar systemet, hög personalomsättning och stressigt här.
  /Maria
  Maria
 • Hej Maria!

  Vi går på arbetsgivarens uppgifter om orsak till att anställningen har avslutats. Om de väljer att säga upp dig blir det ingen prövning av egen uppsägning.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B
 • Hej, min senaste arbetsgivare sa upp min provanställning och jag har kämpat att få ut min lön. Nu har jag fått mitt slutlön (dock fel) men de har inte gett mig dokumentation om uppsägningen trots att jag har frågat flera ggr.. Vad kan jag göra? Behöver jag något från de? Det är ingen bra stämning emellan oss och jag helst inte kontaktar de i detta ärende.
  Antonella
 • Hej Antonella!

  Den dokumentation som du kommer att behöva från din arbetsgivare, om du söker a-kassa, är ett arbetsgivarintyg. Av arbetsgivarintyget ska de framgå att de har valt att avsluta provanställningen och ytterligare dokumentation kriung detta behövs i normalfallet ej.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Hej
  Min provanställning löper snart ut och det verkar som att min arbetsgivare inte vill ge mig fast jobb, utan vill avsluta nu efter sex månader. har jag rätt till a-kassa direkt då?
  Stefan
 • Hej Stefan!

  Ja, om provanställningen upphör på arbetsgivarens initiativ kommer du inte att stängas av från ersättning på grund av egen uppsägning. Dock inleds alla nya ersättningsperioder med en obiligatorisk karenstid på 2 ersättningsdagar innan a-kassa börjar att betalas ut.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B
 • Hej

  Min provanställningen har upphört på arbetsgivare. Jag jobbar både företag, 25 % vikarie och 71% annat företag med provanställning. Ska jag få ersättning både företag? Hur räknar A-kassan med detta? Tack så mycket! Mvh My 

  My
 • Hej My och tack för din fråga!

  Om jag förstår din situation rätt så har du haft två anställningar. Ett vikariat på 25% och en provanställning på 71%. Nu har provanställningen upphört.

  Du har då möjlighet att söka a-kassa. Rätten till a-kassa bestäms utifrån allt arbete som du har utfört de senaste tolv månaderna innan du söker ersättning. Båda dina anställningar kommer alltså att ligga till grund för beräkningen av a-kassa även om du fortfarande har kvar ditt vikariat på 25 procent.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B
 • Hej!
  När man är arbetsbefriad med bibehållen lön, räknas den tiden som arbetad tid enligt er när man ansöker om a-kassa?
  Philippe
 • Hej,

  Som arbetsbefriad men fortfarande anställd behöver man väl inte skriva in sig på Arbetsförmedlingen om man har bibehållen lön? Ersättningens nivå påverkas väl inte heller negativt av arbetsbefrielsen? Arbetsbefrielse ses som er som arbetad tid?
  Philippe
 • Hej Philippe!

  Ja, om du är fortsatt anställd med lön men arbetsbefriad så likställs det med fortsatt arbete hos oss. DU behöver inte skriva in dig på arbetsförmedlingen förrän dess att anställningen har avslutats.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.