Till senaste kommentaren

Jag har en provanställning och trivs inte

Har ett nytt jobb med provanställning och vantrivs. Kan jag få a-kassa om jag slutar?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, du kan få ersättning från Akademikernas a-kassa om du är medlem hos oss. Det som händer är när du själv väljer att avsluta din provanställning att det räknas som att du säger upp dig själv och du kan bli avstängd i 45 ersättningsdagar. Din period inleds sedan - som för alla andra - med två dagars karens.

  Kort om regler för att få a-kassa
  • Ha jobbat minst 6 månader det senaste året, minst 60 timmar per kalendermånad.
  • För att få a-kassan baserad på lön (max 1 200 kr per dag) varit medlem i 12 månader, annars grundas den på arbetstid (max 510 kr per dag).
  • Vara registrerad på arbetsförmedlingen. Detta kan man inte göra retroaktivt.
  Mer om reglerna

  Kort om att säga upp sigVänliga hälsningar
  Anna

  Anna W
  (Uppdaterad )
 • Hej, Kan man be arbetsgivaren att säga upp en istället? tex pga arbetsbrist för att få a-kassa direkt?
  Jag tror att min arbetsgivare serie-provanställer folk och utnyttjar systemet, hög personalomsättning och stressigt här.
  /Maria
  Maria
 • Hej Maria!

  Vi går på arbetsgivarens uppgifter om orsak till att anställningen har avslutats. Om de väljer att säga upp dig blir det ingen prövning av egen uppsägning.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B
 • Hej, min senaste arbetsgivare sa upp min provanställning och jag har kämpat att få ut min lön. Nu har jag fått mitt slutlön (dock fel) men de har inte gett mig dokumentation om uppsägningen trots att jag har frågat flera ggr.. Vad kan jag göra? Behöver jag något från de? Det är ingen bra stämning emellan oss och jag helst inte kontaktar de i detta ärende.
  Antonella
 • Hej Antonella!

  Den dokumentation som du kommer att behöva från din arbetsgivare, om du söker a-kassa, är ett arbetsgivarintyg. Av arbetsgivarintyget ska de framgå att de har valt att avsluta provanställningen och ytterligare dokumentation kriung detta behövs i normalfallet ej.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Hej
  Min provanställning löper snart ut och det verkar som att min arbetsgivare inte vill ge mig fast jobb, utan vill avsluta nu efter sex månader. har jag rätt till a-kassa direkt då?
  Stefan
 • Hej Stefan!

  Ja, om provanställningen upphör på arbetsgivarens initiativ kommer du inte att stängas av från ersättning på grund av egen uppsägning. Dock inleds alla nya ersättningsperioder med en obiligatorisk karenstid på 2 ersättningsdagar innan a-kassa börjar att betalas ut.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.