Till senaste kommentaren

Grundregler: Hur söker man a-kassa?

Hur gör man när man ansöker om a-kassa?
Akademikernas a-kassa Kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  1. Registrera dig på arbetsförmedlingen den första vardagen efter att anställningen upphörde. Man gör det på arbetsformedlingen.se och bokar samtidigt besök med en arbetsförmedlare. För att få a-kassa måste man vara inskriven på arbetsförmedlingen.
  2. Ansök om a-kassa i Mina sidor. Fyll i en ansökan och ladda upp intyg i Mina sidor.
  3. Begär ett arbetsgivarintyg av arbetsgivaren för de 12 senast arbetade månaderna. Det gör man via Mina sidor. Har man arbetat för flera arbetsgivare under det senaste året så begär man ett av varje. Intyget kan tidigast utfärdas sista anställda dagen.
  4. Registrera bankkonto. Klicka in på swedbank.se/kontoregister och anmäl vilket konto du vill ha pengarna utbetalda till. Då slipper du en avi som kostar pengar att lösa ut.
  5. Fyll i tidrapporten. Senast måndag kväll varje vecka fyller man i tidrapporten i Mina sidor. Det är den formella ansökan om pengar. En tidrapport får inte vara äldre än nio månader.
  6. Fyll i aktivitetsrapporten. I början av varje månad (senast den 14:e) fyller man i en aktivitetsrapport på arbetsformedlingen.se där man redovisar sitt jobbsökande.
  Alla a-kassor har samma regler för ersättning. Vilka intyg man skickar in förutom Ansökan om ersättning och Arbetsgivarintyg beror lite på vad man har gjort innan man blev arbetslös. Här kan man läsa mer om detta:
  1. Vad gäller för a-kassa? Hur söker man?
  2. Jag har studerat klart och vill söka a-kassa
  3. Kan jag få a-kassa när jag säger upp mig själv?
  4. Måste jag lägga ner företaget helt för att få a-kassa?
  5. Jag har fått avgångsvederlag
  6. Jag har inte arbetat det senaste året 

  Vänliga hälsningar, Anna

  Anna W
 • Jag är uppsagt från min tillsvidaretjänst (3 månaders uppsägningstid), men är arbetsbefriad på grund av brist på arbetsuppgifter. Jag skulle således kunna ställa mig till arbetsmarknadens befogande redan nu (registrera mig som arbetssökande på arbetsförmedlingen). Med tanka på att pandemin har genererat fler arbetslösa och att ni därför är extra hårt belastade, vore det möjligt för mig att redan under uppsägningstiden få ett arbetsgivarintyg och att ni påbörjar handläggningen av min ansökan om A-kassa, för att på så sätt minska risken för ett glapp mellan den lön jag ännu får och den A-kassa jag borde vara berättigad till därefter?
  Johan
 • Hej Johan!

  Tack för ditt inlägg!
  • När du är arbetsbefriad och fortfarande anställd så kan vi inte fatta beslut om rätt till ersättning. 
  • Det du kan göra är att ringa oss och stämma av så att alla andra papper är i ordning om du till exempel har eget företag, har varit sjuk eller föräldraledig. Du når oss vardagar 9-16 på 084123300.
  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.