Till senaste kommentaren

Blir jag avstängd från A-kassa om jag tackar nej förlängning på min visstidsanställning?

Hej!
Jag har en visstidsanställning på deltid samtidigt som jag har en pågående A-kasseperiod för den övriga tiden som jag är arbetssökande.
Min visstidsanställning är på sex månader och går snart ut. Min arbetsgivare antyder att de vill förlänga visstidsanställningen med sex månader till. Måste jag gå med på förlängningen för att inte bli avstängd från A-kassan? Vad händer om jag inte förlänger? Blir jag avstängd från A-kassan i 6 eller 45 dagar då? Jag har aldrig förr tackat nej till arbete/anställning eller blivit avstängd från A-kassa.

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Tack för ditt inlägg.
  • Om man har en pågående ersättningsperiod och tackar nej till en förlängning blir man avstängd från ersättning i 5 dagar.
  Ha en bra dag!

  Vänliga hälsningar, Anna
  Anna W
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Stämmer detta här också om jag har haft 2 gånger 45 avstängningsdagar?
  • Om man har en pågående ersättningsperiod och tackar nej till en förlängning blir man avstängd från ersättning i 5 dagar.

  mvh Lasse

 • Hej Lasse!
  Tack för ditt inlägg och förlåt att du har behövt vänta på svar.

  Att säga upp sig och tacka nej till arbete som man erbjuds under arbetslösheten är två olika saker. Därför påverkar det faktum att du sagt upp från en eller tå anställningar inte hur det blir om du tackar nej till ett erbjudet arbete.

  Så här blir det om man tackar nej till ett erbjudet lämpligt arbete:  Hoppas att det var tydligt - annars får du höra av dig igen.
  Vänliga hälsningar, Annika

  Annika S
 • Min arbetsplats kommer förmodligen att lägga ner huvuddelen av mina kurser pga minskat elevunderlag. Man kommer att tillämpa "intern rörlighet". Har jag rätt till ersättning från A-kassa om jag tackar nej till nya jobb som erbjuds av min arbetsgivare?
  Malin
 • Hej Malin!

  Tack för ditt inlägg. Om jag förstår dig rätt har du inte ersättning nu?
  • Tackar man nej till ett jobb före arbetslösheten påverkar det oftast inte ersättningen alls.
  • I nya ärenden innebär det att det nästan aldrig blir aktuellt med avstängning, eftersom man oftast har hunnit arbeta 5 dagar efter att man tackat nej till fortsatt arbete. Det har betydelse vilket datum man får erbjudandet och när man tackar nej. 
  Läs mer här

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar, Anna

  Anna W
 • Hej,
  det ser ut som att det finns olika svar på frågan om man blir avstängd 5 dagar om man tackar nej till förlägning av visstidsanställning. På en sida om regler står det "Charlotta har en tidsbegränsad anställning som går ut den sista januari. I december blir hon erbjuden fortsatt anställning en månad. Hon tackar nej på en gång och de fem "avstängningsdagarna" har redan passerat när hon söker ersättning från a-kassan." https://www.akademikernasakassa.se/sok-ersattning/regler-villkor/lampligt-arbete/
  Ovan nämns inget om det här. Vilket stämmer?
  Helen
 • Hej Helen!

  Vi ber om ursäkt om vi inte har lyckats förklara på ett tydligt sätt.

  Det är precis det scenariot som du hänvisar från hemsidan som Anna försökte beskriva i sin andra punkt i vårt svar daterat den 25 september. Från det datum du tackar nej till ett erbjudet arbete kan du bli avstängd i fem dagar. Om det har gått mer än fem dagar sedan du erbjöds arbetet till dess att du söker ersättning från oss äravstängningen så att säga överspelad.

  Det är alltså för de som har pågående a-kassa alternativt de som erbjuds fortsatt arbete de sista fem dagarna av en visstidsanställning som får en avstängning.

  Vänlig hälsning
  Petter B
 • Hej!
  Jag undrar vad som gäller i följande scenario.
  Kalle har en tillsvidareanställning sedan 6 år tillbaka, har varit medlem i Akademikernas A-kassa under hela anställningstiden och uppfyller således kraven för ersättning vid eventuell arbetslöshet. Kalle väljer att själv avsluta sin tillsvidareanställning för att istället börja arbeta som konsult och ta uppdrag via konsultföretag. Kalles sista anställningsdag hos den första arbetsgivaren är 30 juni. Kalle får sitt första uppdrag på 100 % hos ett konsultföretag 1 juli, det vill säga övergången är sömlös och Kalle behöver i det här skedet inte anmäla sig som arbetssökande eller ansöka om A-kassa om jag förstått det hela rätt. Uppdraget sträcker sig 3 månader framåt t.o.m. 30 september. Den 1 oktober skriver Kalle in sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen och ansöker om A-kassa i väntan på att kunna ta ett nytt uppdrag hos något konsultföretag. Vad gäller för Kalle? Kommer den tidigare självvalda uppsägningen påverka ersättningen efter visstidsanställningen/uppdraget i form av 45 avstängningsdagar eller är avstängningsdagarna att betrakta som överspelad redan?

  Mvh / P
  Peter
 • Hej Peter och tack för din fråga!

  Dagar som Kalle har arbetat minst tre timmar per dag räknas av som avstängningsdagar. Givet att han har haft ett heltidsuppdrag i tre månader är således alla 45 potentiella avstängningsdagar redan avklarade med det nya konsultarbetet varför han inte skulle få någon avstängning om han söker a-kassa efter sitt konsultuppdrag.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B
 • Tack för utförligt och tydligt svar =)
  Peter
 • Hej,
  Jag undrar hur tid med avgångsvederlag, dvs tid under vilken ni anser att man har inkomst och därmed inte har rätt till a-kassa, räknas vid en senare bedömning av arbetsvillkoret?

  Låt säga till exempel att jag får 3 månaders avgångsvederlag (ingen anställning under dessa 3 mån), och därefter har en tidsbegränsad anställning i 3 månader. När jag därefter ansöker om a-kassa, anser ni då att jag har arbetat i 3 av de senaste 6 månaderna, eller sammanhängande i de 6 månaderna eftersom ni ju anser att jag har haft inkomst hela perioden? 


  Lisa
 • Hej Lisa!

  Tid med avgångsvederlag likställs med arbete hos oss. Vi ser det som att du har arbetat sex av de senaste månaderna ditt exempel ovan.

  Vänlig hälsning

  Petter
  Petter B
 • Hej,

  Förstår att det tackar man nej till ett jobb så stängs man av i 5 dagar. Några följdfrågor på det:
  * vad räknas som nej? Är det att man tackar nej till en intervju? (för att arbetet som beskrivs vidare inte är vad man tänkt sig samt att lönen var väldigt låg)
  * hur anmäler man i så fall att man tackat nej till ett jobb?

  MVH

  Therese
  Therese
 • Hej Therese och tack för din fråga!

  Ja, att tacka nej till en intervju är också att se som att förlänga sin arbetslöshet i försäkringens mening. Så länge lönen inte är mindre än 90 procent av vad din a-kassa är så är det att se som ett lämpligt arbete. Det innebär att en avstängning i fem dagar är aktuell om man tackar nej till en intervju.

  I normalfallet får vi information om att en sökande har tackat nej till ett erbjudet arbete eller en erbjuden intervju från Arbetsförmedlingen. De i sin tur får uppgiften från den arbetslöse alternativt direkt från den tilltänkta arbetsgivaren.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
 • Tack. Hjälper mig framöver i hur jag ska tänka och söka. Med vänlig hälsning, therese
  Therese
 • Hej !
  Jag arbetar som konsult på ett större företag sedan snart 8 mån. Uppdraget tar sedan slut, 31/5. Nu har man kommit med frågan om jag kan tänka mig att ta ett uppdrag på 50 % för ett år framåt (minst) inom samma avd då den personen som har den här 50 % tjänsten ska vara mamma ledig.
  Mina frågor:
  1) Kan jag få ersättning från a-kassan för resterande 50 % ?
  2) Är jag tvungen att tacka ja för att inte förlora ersättning ?
  3) Kan min ersättning i framtiden bli sämre om jag väljer detta.


  Petra
 • Hej !
  Jag arbetar som konsult på ett större företag sedan snart 8 mån. Uppdraget tar sedan slut, 31/5. Nu har man kommit med frågan om jag kan tänka mig att ta ett uppdrag på 50 % för ett år framåt (minst) inom samma avd då den personen som har den här 50 % tjänsten ska vara mamma ledig.
  Mina frågor:
  1) Kan jag få ersättning från a-kassan för resterande 50 % ?
  2) Är jag tvungen att tacka ja för att inte förlora ersättning ?
  3) Kan min ersättning i framtiden bli sämre om jag väljer detta.


  Petra
 • Hej Petra och tack för dina frågor!

  1. Det beror på hur din situation har sett ut tolv månader innan det blir aktuellt med en lägre sysselsättningsgrad. Om du har arbetat heltid i tolv månader kan du i normalfallet fylla ut med a-kassa upp till heltid. Jag tror att du lättare får ett bra svar vad som gäller just för dig om du ringer oss på 08-412 33 00 och får hjälp av en av våra handläggare.

  2. Det beror på om du har haft a-kassa eller inte de senaste tolv månadera, samt hur lång tid innan arbetslösheten du väljer att tacka nej till erbjudandet. Återigen kan vi bättre situationsanpassa svaret om du ringer till oss.

  3. Nej, om du befinner dig i en befintlig ersättningsperiod finns det skyddsregler som gör att ett varaktigt halvtidsarbete ändå kan ge rätt till en ny ersättningsperiod på samma villkor som din senaste ersättningsperiod.

  Vänlig hälsning
  Petter
  Petter B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.