Till senaste kommentaren

Arbeta som cirkelledare och få a-kassa

Hej!
Jag har ev chans att jobba som kursledare med objektanställning för ett studieförbund (för en kurs om t ex 24 studietimmar a´45 minuter). Hur ska ett arbetsgivarintyg se ut för ett sånt här jobb se ut? Undrar också om en eller ev flera såna här objektsanställningar (för flera olika kurser) "räknas" när ni kollar om man uppfyllt arbetsvillkoret?

TACK på förhand!
Helena

Kommentarer

  • Hej Helena!

    Vad bra att du hör av dig!

    Arbetsgivaren fyller i det vanliga formuläret "Arbetsgivarintyg" och kan fylla i det på två sätt:
    1. Ange antal studietimmar i respektive månad (antal lektioner à 45 minuter) OCH anger heltidsmåttet, det vill säga hur många studietimmar skulle en heltidsanställd cirkelledare göra under en vecka i rutan "Arbetstiden ovan har angetts i undervisningstimma" + "Ange heltidsmått". Tradiotionellt har måttet varit 27. Denna siffra är viktig eftersom det är den vi använder för att se hur många timmar man ska få räkna in i ett arbetsvillkor. 
    2.  Arbetsgivaren räknar direkt om antal studietimmar till en 40-timmarsvecka med formeln Antal lektioner x 27 / 40 och anger det svaret i rutan för timmarna på arbetsgivarintyget. Då ska arbetsgivaren inte kryssa i rutan "Arbetstiden ovan har angetts i undervisningstimmar".
    De flesta studieförbund har koll på hur de ska fylla i arbetsgivarintygen med timmar för sina kursledare/cirkelledare.

    Så fyller man i på tidrapporten
    • Man räknar själv om sina studietimmar enligt ovanstående formel och redovisar dem på tidrapporten. Man ska INTE enbart redovisa studietimmar à 45 minuter, då blir det fel.
    Alla timmar som man arbetar och får lön för räknas när vi ska pröva om man uppfyller arbetsvillkoret. Det är därför viktigt att man gör om sina studietimmar till en 40-timmarsvecka innan man redovisar på tidrapporten för att undvika felaktig utbetalning.

    Ring oss gärna om du har fler funderingar. Du når oss alla vardagar på 08-412 33 00 klockan 8.30-16.30.

    Ha en fin dag!

    Vänliga hälsningar, Anna


    Anna S
  • Hej och tack för svar!
    Jag förstår, tror jag i alla fall, hur studieförbundet sen kan skriva i ett arbetsgivarintyg.
    När det gäller min egen tidsrapportering, undrar jag vidare:

    Om jag t ex kommer att hålla en kurs 4 kvällar a´ 5 studietimmar a´45 minuter (t ex mellan klockan 17.15 - 21.00 , hur tids-rapporterar jag arbete de dagarna (om vi utgår från det traditionella måttet på 27h för en heltid)?

    Och om det är en s k work shop en lördag + söndag om 6 studietimmar a´45 min/dag: t ex kl 10.00 - 12.00 + 12.30 - 15.00 - kan jag få a-kassa för 3 av vardagarna då och hur tidsrapporterar jag det i s f?

    TACK på förhand,
    Vänliga hälsningar
    Helena



    Helena
  • Hej Helena!

    Kul ändå med ditt ärende - det var många år sedan vi fick en fråga om cirkelledare!

    • På din tidrapport räknar du om dina studietimmar till en 40-timmarsvecka. Så här gör du: antal studietimmar x 40/27. 
    • Din kvällskurs räknar du om så här: 5 x 40/27 = 7,4 timmar. Redovisa 7,5 timmar på tidrapporten. Likadant gör du med helgkursen. Omräknat till en 40-timmarsvecka blir den då 12 x 40/27 = 17,8 timmar. Avrunda uppåt till 18 timmar.
    • Du redovisar 18 timmars arbete på helgen (jag antar nu att du inte jobbar kvällskursen samma vecka) och resterande dagar i veckan "arbetslös". 
    • Alla arbetade timmar läggs ihop för veckan och du kan få ersättning för den arbetslösa tiden. Här tar man hänsyn till den genomsnittliga arbetstid som du hade innan arbetslösheten för att få fram hur många timmar som du kan få ersättning för. Den genomsnittliga arbetstiden som vi kommit fram till finns noterat i ditt beslut (och på Mina sidor). Var den 40 timmar, så kan du få ersättning för 2,5 dagar per vecka de veckor som du enbart jobbar helg.
    Ha en härlig dag!

    Vänliga hälsningar, Anna
    Anna S
  • Hej och tack för snabbt svar igen,

    Då har jag fått lite mer grepp om detta och kan gå tillbaka till dina exempel sen om och när det blir verklighet, ser i a f nu större möjlighet med att jobba just som kursledare inom folkbildning och studieförbund när jag vet att det räknas...och hur!

    Med vänliga hälsningar
    Helena


    Helena
  • Hej igen!
    Nu har exemplet jag frågade om blivit verklighet (!), så undrar: HUR TIDRAPPORTERAR jag den här veckan som jag kommer att jobba:
    Måndag: arbetslös
    Tisdag: 16.00 - 21.30
    Onsdag: 10.30 - 12.00
    Torsdag: 15.00 - 17.30 (varav 15.30 - 17.00 är undervisning 2 studietimmar a´45 minuter
    Fredag: arbetslös
    Lördag: 11.30 - 19.00
    Söndag: - arbetslös

    Och hur räknas dessa arbetade timmar, m a o hur mycket kan jag i a-kassa?

    Veckan efter kommer, som det ser ut nu, jag att jobba:
    Måndag: arbetslös
    Tisdag: 16.00 - 21.30
    Onsdag: arbetslös
    Torsdag: 16.00 - 21.30
    Fredag: arbetslös
    Lördag: arbetslös
    Söndag: arbetslös

    Och, sista frågan, hur räknas dessa arbetade timmar, m a o hur mycket kan jag i a-kassa?

    TACK på förhand, 


    Helena
  • Hej Helena!

    Givet att alla redovisade timmar är avlönade enligt undervisingsskyldighetstimmarsprincipen så ska du räkna upp antalet timmar för varje arbetstillfälle med att sammanlagd tid *27/40. Om du är osäker på detta råder jag dig att kontakta din arbetsgivare för att få klarare besked i hur din tjänst avlönas.

    Om dina tjänstgöringstimmar omfattas av undervisningsskyldighetsprincipen ska du tidrapportera enligt följande denna vecka:

    tisdag 8 timmar
    onsdag 2,5 timmar
    torsdag 4 timmar
    lördag 11 timmar.

    Övriga dagar arbetslös.

    Om din ersättningsperiod är baserad påheltidsarbete innebär detta att du kommer att få 2 ersättningsdagar för denna vecka.

    Nästa vecka blir det

    tisdag 8 timmar
    torsdag 8,5 timmar

    övriga dagar arbetslös.

    Om din ersättningsperiod är baserad påheltidsarbete innebär detta att du kommer att få 3 ersättningsdagar för denna vecka.

    Vänlig hälsning

    Petter
    Petter B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.