Till senaste kommentaren

Jag är sjukskriven och vill säga upp mig

Är sjukskriven helt. Har planer på att säga upp mig under sjukskrivningsperioden. Vad gäller angående a-kassa och karensdagar?
Mvh Sara

Kommentarer

 • Hej Sara!

  Vad bra att du hör av dig!

  Säger man upp sig själv blir man avstängd i 45 ersättningsdagar om man inte har giltiga skäl. Med giltiga skäl menar vi till exempel hälsoskäl styrkta av läkare eller att du har blivit trakasserad på arbetsplatsen. Fler skäl hittar du här

  När de 45 dagarna har gått inleds ersättningsperioden – precis som för alla andra – med en karenstid på 6 dagar. Man är alltså utan ersättning i 51 dagar, ca 10 veckor

  För att avstängningsdagarna ska dras måste man antingen
  • vara arbetslös, registrerad på arbetsförmedlingen och söka/kunna ta arbete eller
  • arbeta minst 3 timmar om dagen
  Skulle man till exempel vara sjukskriven, vara föräldraledig eller åka bort under avstängningstiden skjuts avstängningen framåt. Efter 112 kalenderdagar är avstängningen alltid överspelad oavsett om du har klarat av alla avstängningsdagar eller inte. .

  Läs mer om avstängning här 

  Hoppas att du känner att du fick svar på dina frågor!

  Vänliga hälsningar, Lydia, Akademikernas a-kassa

  Akademikernas a-kassa – för dig med högskolepoäng
  Lydia O
 • Tack för svar!
  Jag har 3 månaders uppsägningstid Ska jag anmäla mig till a-kassan  efter den tiden oavsett om jag är sjukskriven eller inte?
  Mvh Sara
  Sara
 • Hej Sara!

  Är man sjukskriven på heltid behöver man inte registrera sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen eftersom man inte står till arbetsmarknadens förfrågande.

  Det är först när man helt eller till viss del står till arbetsmarknadens förfogande och vill ansöka om arbetslöshetsersättning som man ska registrera sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

  Vänliga hälsningar, Lydia


  Lydia O

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.