Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Starta eget under a-kassa?

Nästa vecka avslutas min anställning. Jag har själv sagt upp mig och funderar löst på att skriva en bok och starta eget företag under min arbetslöshet. Hittar jag ett bra jobb så söker jag det.

Har jag rätt till a-kassa om jag skriver bok eller startar eget? Antar att svaret på den frågan är nej.

Om jag startar eget eller skriver en bok men får noll kronor i inkomst, och sedan vill ha a-kassa och söka vanliga jobb istället - har jag rätt till a-kassa då? Hur räknas summan för a-kassan ut i så fall?

Jag kan ha eget företag/skriva bok på deltid och ha a-kassa på deltid?

Kommentarer

 • Hej Agnes!

  Tack för din fråga.

  Om man påbörjar en egen verksamhet när man är arbetslös upphör rätten till a-kassa. Detta beror på att a-kassan inte får användas för att bygga upp en företagsverksamhet eller som inkomstutfyllnad i ett företag med dålig lönsamhet. Den dag man startar verksamheten måste man meddela oss detta och från och med samma dag ska man sluta tidrapportera eller tidrapportera heltidsarbete om det är mitt i veckan.

  Fortsätt att vara medlem hos oss när du startar eget. Skulle ditt företag inte vara lönsamt och du är tvungen att lägga ner kan du ha rätt till ersättning igen. Har du till exempel varit verksam kortare tid än 12 månader kan du fortsätta på din pågående ersättningsperiod.

  Vänliga hälsningar, Lydia
  Lydia O
 • Jag är avstängd från a-kassan i 45 ersättningsdagar eftersom jag sa upp mig själv. Har jag rätt att förbereda starten av företaget under avstängningen?

  Kan man skriva en bok samtidigt som man tar ut a-kassa eller har karenstid?
  Agnes
 • Hej igen Agnes!

  För att de 45 avstängningsdagarna ska räknas av behöver du stå till arbetsmarknadens förfogande, dvs vara tillgänglig på arbetsmarknaden och kunna ta arbete. När du håller på att starta upp ett företag står du inte till arbetsmarknadens förfogande. Som min kollega nämnde ovan, så måste man meddela oss den dag man startar sin verksamhet och från och med samma dag ska man sluta söka a-kassa. Det gäller även om man är avstängd från a-kassan.

  Bedömningen kring när man anses vara företagare, och inte längre arbetslös, kan ibland vara svår. Kontakta oss gärna per telefon ifall du funderar på att starta en verksamhet, så kan vi titta på just din situation tillsammans. Du når oss på telefonnummer 08 412 33 00, måndag - fredag 9-16.

  När det gäller din fråga om att skriva en bok, så gäller egentligen samma regler som jag nämnde ovan. För att vara berättigad till a-kassa ska du vara aktivt heltidsarbetssökande och stå till arbetsmarknadens förfogande.

  Vänliga hälsningar,
  Isabella
  Isabella I

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.