Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan man starta eget med a-kassa?

Nästa vecka avslutas min anställning. Jag har själv sagt upp mig och funderar löst på att skriva en bok och starta eget företag under min arbetslöshet. Hittar jag ett bra jobb så söker jag det.

Har jag rätt till a-kassa om jag skriver bok eller startar eget? Antar att svaret på den frågan är nej.

Om jag startar eget eller skriver en bok men får noll kronor i inkomst, och sedan vill ha a-kassa och söka vanliga jobb istället - har jag rätt till a-kassa då? Hur räknas summan för a-kassan ut i så fall?

Jag kan ha eget företag/skriva bok på deltid och ha a-kassa på deltid?

Kommentarer

 • Hej Agnes!

  Tack för din fråga.
  • Nej, har man ersättning från a-kassan kan man inte starta företag.
  • Om man påbörjar en egen verksamhet när man är arbetslös upphör rätten till a-kassa. Detta beror på att a-kassan inte får användas för att bygga upp en företagsverksamhet eller som inkomstutfyllnad i ett företag med dålig lönsamhet. Den dag man startar verksamheten måste man meddela oss detta och från och med samma dag ska man sluta tidrapportera eller tidrapportera heltidsarbete om det är mitt i veckan.
  • Fortsätt att vara medlem hos oss när du startar eget. Skulle ditt företag inte vara lönsamt och du är tvungen att lägga ner kan du ha rätt till ersättning igen. Har du till exempel varit verksam kortare tid än 12 månader kan du fortsätta på din pågående ersättningsperiod.
  Vänliga hälsningar, Lydia
  Lydia O

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.