Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Definition på studier

Hej
Jag undrar vad som räknas som studier i a-kassans mening. Då jag är frontend-utvecklare borde jag göra en del saker utöver att bara söka jobb för att maximera mina chanser till nytt arbete. Det kan vara att läsa artiklar eller kolla på YouTube om senaste teknikerna, skapa hemsidor för att ha nåt att visa upp/portfolio, öva på PluralSight osv.
Så vad räknar a-kassan som "studera" - är det att läsa artiklar och titta på YouTube, vidareutveckla sig på Pluralsight, när utbildningen kostar pengar, när en utbildning är CSN-berättigad, när man får ett diplom, när skolinstitutionen är svensk, när man öht lär sig något nytt eller var går gränsen?

Måste jag välja mellan att maximera mina chanser till jobb och att behålla a-kassa (och slösa bort min tid på att göra ingenting)?
csn

Kommentarer

  • Hej Jesper!
    Tack för frågan. Jag kan förstå att man vill passa på att "använda" tiden som arbetslös till något vettigt.
    Det finns förstås en tanke bakom att reglerna är som de är. Utgångspunkten för arbetslöshetsförsäkringen är att den ska vara en ersättning som man får för att man är arbetslös trots att man gjort allt man kan för att få ett nytt arbete. Om man studerar är det CSN som ska vara förstahandsalternativet.
    Men som så ofta finns det gråzoner - man kan vara arbetslös och vilja studera under tiden - precis som du skriver!

    Därför finns det möjligheter att studera 20 veckor på max halvfart eller 15 dagar på heltid under arbetslösheten.

    Definitionen på studier är i det sammanhanget att det finns en studieanordnare och en kursplan. Att man på egen hand läser böcker och kollar på youtube räknas inte som utbildning när det kommer till a-kassan. De delarna kan du absolut ägna dig åt!

    Här kan du läsa mer om studier och a-kassa.

    Hoppas att du har nytta av svaret.
    Vänliga hälsningar, Annika
    Annika S

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.