Till senaste kommentaren

Jag vill inte gå tillbaka till jobbet ett föräldraledighet och sjukskrivning

Hej!

Jag har en fast anställning på heltid från vilken jag har varit långtidssjukskriven, samt fått aktivitetsstöd och sedan varit föräldraledig. Min SGI är intakt och jag har inte slutat betala in till A-kassan sedan min anställings början. Har jag då rätt till A-kassa och på vilken nivå isf.?

Jag kan nämligen inte gå tillbaks till mitt tidigare jobb, så jag undrar vilken skillnaden skillnad blir mellan följande alternativ;

a) Ta tjänstledigt under en period (för att söka nytt arbete).
b) Säga upp mig.
c) Bli avskedad/uppsagd.

Stort tack på förhand!

Kommentarer

  • Hej Annika!

    Tack för dina frågor. Vi kan dock inte lämna några förhandsbesked och din fråga är svår att svara på här via frågeforumet. Jag rekommenderar att du ringer in till oss för ett mer detaljerat svar. På så sätt kan vi ställa följdfrågor och bena ut hur det har sett ut för dig för att kunna ge svar utifrån din situation.

    Nedan följer generell information utifrån det du beskriver i dina frågor;

    Grundvillkoret, eller arbetsvillkoret arbetsvillkoret är uppfyllt om du har arbetat minst sex månader, med minst 80 timmar eller mer per kalendermånad. Du har 12 månader på dig att kvalificera dig. Det betyder att vi, i första hand, frågar efter hur mycket du har arbetat året direkt innan du registrerade dig på arbetsförmedlingen.

    Om man inte har arbetat utan som i ditt fall varit sjuk eller varit hemma med barn kan man ändå klara arbetsvillkoret om det finns arbete längre tillbaka i tiden med. Om man har studerat, varit sjuk eller vårdat barn kan kvalifikationstiden för arbetsvillkoret förlängas med samma antal månader som du varit förhindrad från att arbeta. Som mest får 5 år hoppas över och vi kan räkna på det sjätte året.

    När vi räknar ut ersättningen slår vi alltid ut den arbetade tiden samt inkomsten  på 12 månader. Så vilken nivå du hamnar på grundar sig på den inkomst du har haft under det som blir din kvalifikationstid. Förutsatt att man uppfyller grundvillkoret inom den tid man även har varit medlem hos oss så har man rätt till en inkomstrelaterad ersättning som ger som max 80% utav en inkomst på 25 025 kr, innan skatt. Skulle du uppfylla arbetsvillkoret utanför den tid som du har varit medlem hos har man ändå rätt till ersättning men ersättningen baseras då istället på den genomsnittliga arbetstiden man har under sin kvalifikationstid. Den ersättningen blir då enligt grundersättningen och ger som max 365 kr per dag innan skatt, om man har haft en genomsnittlig arbetstid på 40 timmar. Skulle ens genomsnittliga arbetstid hamna på 20 timmar per vecka så får man istället hälften utav 365 kr per dag, innan skatt.


    Hur anställningen avslutas har även betydelse för om din ersättningsperiod;

    Tjänstledighet- grundregel är att arbetslöshetsersättning inte kan utgå under tid en sökande är tjänstledig från en tjänst. Det finns dock undantag till denna regel;

    Den som är tjänstledig på grund av sjukdom (hälsoskäl) och som inte kan återgå till sitt tidigare arbete eller till annat arbete hos sin arbetsgivare, men av Försäkringskassan bedömts ha arbetsförmåga i förhållande till arbetsmarknaden i övrigt, kan ha rätt till ersättning trots tjänstledigheten.

    Egen uppsägning - Även om man säger upps sig själv har man rätt till ersättning om man uppfyller villkoren. Det som händer är att man blir avstängd i 45 ersättningsdagar om man inte har giltiga skäl. Med giltiga skäl menar vi till exempel hälsoskäl styrkta av läkare eller att man har blivit trakasserad på arbetsplatsen. Fler skäl hittar du här 

    Obs! Säger man upp sig kan det hända att man inte har rätt till någon inkomstförsäkring via facket. Kontrollera vilka villkor som gäller för dig med dem.

    Uppsagd kontra avskedad - att bli uppsagd utav en arbetsgivare innebär att anställningen har avslutats på arbetsgivarens initiativ. Det kan handla om visstidsanställning, arbetsbrist mm. Men att bli avskedad innebär att man grovt misskött sitt arbete eller brutit mot anställningskontraktet. Ett avsked innebär att man får sluta utan uppsägningstid. Om man fått sluta på grund av olämpligt uppförande riskerar man att bli avstängd från arbetslöshetsersättning i 45 ersättningsdagar. Exempel på olämpligt uppförande är att man är frånvarande utan giltig anledning eller utför en kriminell handling riktad mot arbetsgivaren.


    Ring oss så hjälper vi dig vidare. Du når oss vardagar 9-16 på 08-412 33 00.

    Vänliga hälsningar, Lydia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.